Мистецький проєкт Черкаського театру Шевченка "Я, Богдан"

Гріх, недуга, загибель не для мене. 

Бо хіба може бути грішним цілий народ,
 хіба може він стати недужим, хіба може загинути?
 А я – народ.
Павло Загребельгий «Я, Богдан»


      
    Нещодавно у Черкаському театрі Шевченка відбулася презентація проєкту "Я, Богдан" за романом Павла Загребельного.
     Головна мета проєкту –  доторкнутися до історії, до загадки Богдана Хмельницького, відчути муки та митарства його душі в наших краях у тяжкі часи сьогодення.

    Знову і знову покоління звертаються до постаті Хмельницького. Незважаючи на чималу кількість п'єс, романів, серіалів, фільмів про славетного Гетьмана, Богдан Хмельницький продовжує незримими путами тримати нащадків.
     Ідея проєкту – завдяки театру, через образи та емоції, прорватися в справжню історію… Сутність постановки полягає не в підтримці канонічного образу, в якому Хмельницький – цар, а в зображенні  історії про людину, яка, усвідомлюючи всі проблеми й труднощі, все ж брала на себе відповідальність за цілу країну. У мистецькому проєкті «Я, Богдан» Хмельницький постане в аспекті українського державотворення,  в аспектах позитивізму, сили, звитяги та перемоги. Це буде потужна історія постання української,  козацької держави  з європейською столицею в Чигирині.
   До складу творчої групи, яка докладе зусиль для втілення проєкту, долучаться талановиті митці сучасності, серед яких Григорій Гладій, відомий не лише як актор театру і кіно, але і як театральний педагог та режисер, який у 90-х роках змушений був переїхати до Канади, де проживає і нині. Разом з Григорієм Гладієм до творчої команди увійдуть: українська актриса, співачка та педагог, лауреат Національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка Наталія Половинка; відомий  український драматург та художник-концептуаліст Павло Ар’є; композитор Роман Гурко; знаменитий танцівник у жанрі буто, керівник буто-центру в Гетінгені Тадаші Ендо; актор, режисер, педагог, письменник, один із фундаторів Львівського театру імені Леся Курбаса Олег Драч та інші. 

Публікації: Місто на Че, Прочерк

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів