Наталка Ліщинська презентувала українську антиутопію

   
     7 квітня в Черкаському державному технологічному університеті відбулася літературна зустріч із українською письменницею Наталкою Ліщинською, яка презентувала свою книгу «Нова людина».
   Цього дня у Черкасах за ініціативи ГО «Книжковий Маестро» стартував триденний книжковий фестиваль, у якому беруть участь літератори, видавці, письменники та поети з усіх куточків України.
    –  На Черкащині вперше проходить такий мистецький захід, який популяризує нашу українську книжку, нашого українського автора, видавця, тих людей, які творять сучасну українську культуру, – зазначив проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко.
    Серед гостей Книжкового фестивалю і талановиті львів'янки Наталя Ліщинська та Любов Долик, які завітали до Черкаського державного технологічного університету на запрошення завідувача кафедри філософських та політичних наук ЧДТУ Анжели Бойко.
    – Сьогодні ми впевнено реалізовуємо поставлену мету – створення гуманітарної, культурної  платформи у Черкаському державному технологічному університеті, яка, насамперед, сприятиме інтелектуальному розвитку особистості. Тож, ми особливо раді вітати у нашому закладі творчих людей, представників сучасної української літератури, – наголосила у вітальному слові Анжела Бойко. –  Мені здається, що сторінка сучасної української літератури відносно нова, ми тільки починаємо її відкривати, опановувати, намагатися інакше мислити. Зважаючи на ті події, які відбуваються нині в нашій державі,  люди почали тяжіти до українського, спрагло читати українських авторів, прагнути втамувати літературний голод, ретельно слідкуючи за новинками української літератури.
      Саме з метою представити науково-фантастичний твір «Нова людина» та віч-на-віч зустрітися з читачами і завітали до освітнього вишу письменниця Наталя Ліщинська та модератор зустрічі Любов Долик.
    –  Мені так  бракувало читача і бракувало людей, які читають, – поділилася з присутніми Наталя Ліщинська. – Це надзвичайно величезне щастя бачити людей, які хочуть читати, які вміють читати, які розуміють, що читають. Адже, коли пишеш ти не бачиш людей, не відчуваєш їхньої реакції, не чуєш відгуків. А саме такі зустрічі дають дуже багато автору і цей енергетичний обмін неймовірно важливий для мене.
      Книга Наталі Ліщинської «Нова людина» написана у не досить притаманному для жінки жанрі наукової фантастики. Та автор обожнює цей «недооцінений» і «недолюблений» жанр, оскільки, за словами Наталі, у фантастиці є все, що існує в літературі, нерідко виникає бажання вийти за межі реальності, зазирнути в майбутнє, відпустити мрію. І саме фантастика відкриває неосяжні горизонти перед письменником.
    «Нова людина» – антиутопія, яка ідеально відповідає усім вимогам цього жанру та вміло зазирає в геть не безхмарне майбутнє, показуючи його таким, на яке ми, люди, сьогодні заслуговуємо, якщо не почнемо змінюватися… У своєму романі Наталя Ліщинська прагне зруйнувати стереотипи, міцно укорінені в українську літературу, яка побудована на поразці, печалі та трагедії. Автор вірить у перемогу, тому і герої її твору – переможці, навіть негативні.
     –   Щира віра в націю переможців буде рухати нас вперед, – переконана Наталя Ліщинська. – Навіть у обкладинці книги «Нова людина», на якій врешті зупинили свій вибір поміж більше десятка різних варіантів, закодована невмируща надія.
  На мистецькій зустрічі у приємній творчій атмосфері говорили про творчий шлях, про процес народження творів, про талант письменника перевтілюватися у своїх героїв, про прозу і поезію, про почуття, коли  власне літературне творіння виходить у світ, про творчі муки, про натхнення та надію, що сучасна українська література змінить світ.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів