Перше знайомство з Черкаським книжковим фестивалем

   

     Ну як можна оминути таку знакову для міста подію, як перший Черкаський книжковий фестиваль?
         Відтак, користуючись життєвою мудрістю: "Не потрібно занадто високих сподівань, аби не розчаруватися", похапцем зачинивши двері робочого кабінету та мліючи від цікавості, рушила до Черкаської обласної філармонії. Вже на порозі не змогла стримати посмішку, оскільки у моїй руці опинився яскраво-рожевий клаптик паперу, який застерігав, що "Дім без книжок, як тіло без душі". Тож, у піднесеному настрої пірнула у книжковий вир збагачувати душу, одночасно спустошуючи гаманець.
   
    Очі розбігалися, руки тяглися тримати, торкатися, гортати сторінки таких несхожих, але однаково звабливих книжок різних авторів, видань та видавництв. Видавці наперебій рекламували новинки, популярні твори, пропонували навіть ознайомити з головною ідеєю чи змістом будь-якої їхньої книги. Така обізнаність та любов до літератури дійсно вражала. Серед океану різноманітної друкованої продукції, особливу увагу привернули книги із назвами, повз які я просто не могла пройти не зупинившись. Прямо на мене з обкладинок витріщалися багатообіцяючі назви: "Я закохалася" Марії Морозенко, "Солоні поцілунки" Ольги Купріян, "Перехідний вік моєї мами" Ірини Мацко, словом, вражаючий вибір підліткової літератури, яка покликана виконувати виховну функцію для сучасного молодого покоління.

  Власне, про мораль та виховання у цих книгах я дізналася від чарівної дівчини, проект-менеджера Видавничого центру "Академія" Анни Яблучної, яка влаштувала мені справжню літературну мандрівку книжковим світом. Анна вразила мене не лише доскональними знаннями тієї літератури, яку вона представляла, а й особистим ставленням до кожної книги. Дізнавшись історію про те, як Аня проїхала кілька станцій метро, загубившись на сторінках книги Михайла Могилянського "Честь. Вбивство", я просто не могла піти з фестивалю без цієї книги. А ще, без Аніної допомоги, я б не помітила на стенді скромну білу обкладинку такої потрібної для нової театральної постановки МАТу  книги Лесі Українки "З людської намови".  Тож, унікальна творчість Лесі Українки незабаром втілиться на театральній сцені.
    Відверто кажучи, спілкування з надзвичайною дівчиною Анною, яка закохана в літературу та прагне поділитися своїми почуттями з іншими, подарувало мені неперевершені емоції та чудовий настрій для подальшого знайомства з першим днем фестивалю.
   
   А далі було офіційне відкриття, визнання кращої книги на думку черкаських читачів та, власне, вручення Ірен Роздубудько премії читацьких смаків "ЧЕчитка", виступ Ореста Зуба, автограф-сесія від Леся Подерев’янського, приємні незаплановані зустрічі з однокласниками, колегами, друзями, знайомими і спілкування-спілкування-спілкування… Хотілося б окремо відзначити позитивний бойовий настрій організаторів такого масштабного заходу, які з посмішкою цікавилися враженнями відвідувачів від першого дня фесту, запевняючи врахувати всі відгуки під час організації наступного книжкового фестивалю.
     
    Підсумовуючи власні враження від першого дня Першого книжкового фестивалю, кількома словами можу сказати: крута ідея, крута атмосфера, насичена програма, чудова можливість зустріти класних людей, познайомитися з цікавими особистостями і катастрофічно мало часу, аби зазирнути одночасно в усі шпаринки фестивального життя!
    Тож, приходьте з гарним настроєм, слухайте, спілкуйтеся, наповнюйте власні духовні скарбнички та збагачуйтесь враженнями, знаннями, знайомствами та книгами!

Публікації: Місто на Че

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів