Учетверте Холодний Яр збирав нескорену націю



У самому серці України, в унікальному Урочищі Холодний Яр, у селі Грушківка, що на Кам’янщині, вчетверте на фестиваль нескореної Nації зібралися справжні патріоти, ідейні однодумці, українські активісти різних поколінь. Отже, символічно, четвертий фестиваль Холодний Яр-2018, 6-8 липня, проходив під гаслом: Ідея кличе крізь покоління. 
Холодноярська земля, здавна просякнута сміливістю, волелюбством та героїзмом місцевого люду гідно вважається духовною скарбницею української нації. Відтак, кожен, хто любить Україну прагне тут побувати і доторкнутися до історичної минувшини та надихнутися силою холодноярщини.
Фото: Сергій Костенко
   Протягом піврічної кропіткої самовідданої підготовки до четвертого Фестивалю нескореної Nації «Холодний Яр», ми вкладали душу і тіло, аби фестиваль вдався саме таким, яким його відчувають гості та учасники, – зазначає голова організаційного комітету Фестивалю Зоя Бойченко.  – Три  громадські організації: «Сокіл», «Національний Альянс» і «Самооборона Майдану в Черкаській області» та підтримка Черкаської обласної державної адміністрації втілили спільну патріотично-просвітницьку ідею. Фестиваль нескореної Nації Холодний Яр – це той яскравий приклад, коли ми разом можемо робити важливу справу і долучається до цього місцева влада. 
Програма фестивалю, як завжди, вражала розмаїттям заходів та цілком могла задовольнити найвибагливіших відвідувачів різних вікових категорій.  Протягом трьох днів події можна було взяти участь у спортивних змаганнях та квестах, ознайомитися з унікальними  експонатами  виставки від Українського інституту національної пам'яті, долучитися до велосипедних та пішохідних екскурсій, аби краще познайомитися з неймовірними сторінками історії Холодного Яру,  опанувати нові навички під час майстер-класів, помилуватися, або придбати представлені на ярмарку вироби народних умільців, пройнятися нагальними екологічними питаннями на галявині «Живи в Еко-Стилі» і спробувати разом знайти шляхи вирішення екологічних проблем, послухати цікаві просвітницькі лекції відомих гостей на гутірковій галявині, поповнити домашню бібліотеку останніми тематичними українськими виданнями та, звичайно ж, танцювати і співати під драйвові виступи талановитих українських гуртів, які запалювали щовечора на великій сцені.
Для учасників російсько-української війни діяла релакс-галявини, де відбувалися майстер-класи, ігри, презентації, лекторії, арт-терапія та спілкування, а дітлахи залюбки бавилися на облаштованому дитячому майданчику під пильним наглядом відповідальних волонтерів.
    – Вже другий рік поспіль я відвідую Фестиваль нескореної Nації Холодний Яр. Оскільки я підтримую національну ідею, і є прихильником ідейних, націоналістичних, просвітницьких, історичних, тематичних заходів, то не можу оминути таку подію увагою, – наголошує волонтер та громадський активіст Тарас Корнієнко. – Тут не лише можна відпочити, а й зустрітися з друзями, познайомитися з людьми, з якими міркуємо в одному напрямку та знайти тих, хто потребує допомоги. До речі, учасник бойових дій, інвалід війни на Сході, Анатолій Хотянович, на боротьбу з тяжкою хворобою якого ми збирали кошти протягом року зараз знаходиться тут на Фестивалі Холодний Яр, а це найкраще підтвердження того, що благодійна волонтерська робота проходить не даремно. Вже незабаром ми оголосимо, сподіваюся, фінальний збір коштів на реабілітацію нашого героя закордоном.
Протягом усіх днів фестивалю побратими Тараса традиційно безкоштовно частували всіх смачними козацькими стравами польової кухні, тож залишитися голодним у Холодному Яру не було жодного шансу.
Загалом на фестивалі панувала особлива атмосфера піднесення, єднання і спільної ідеї.
                       Тут така атмосфера, яка буває лише три дні на рік – у пору, коли відбувається наш фестиваль, – не приховує емоцій організаторка фесту Зоя Бойченко. – Атмосфера прекрасна, українська, націоналістична, яка з кожним роком тільки набирає обертів.
За словами організаторів, цьогоріч фестиваль відвідало близько семи тисяч людей з усіх куточків України, а також зі Сполучених Штатів Америки, Канади, Австралії, Іспанії. Наймолодшому учаснику фестивалю — 2,5 місяці, а найстаршій шанувальниці — 94 роки.
  На Фестивалі Нескореної Nації Холодний Яр-2018 мене найбільше вразило відчуття згуртованості та єдності, говорить волонтерка Корпусу Миру США Кортні Коупленд.   Всі пазли об'єдналися в одне ціле: історично та культурно значуща локація в Холодному Яру; музичні гурти, які майстерно поєднували традиційні українські інструменти та народну музику з сучасним роком, металом та електронікою; виставки та різноманітні заходи; можливість пожертвувати на підтримку поранених ветеранів. Було відчуття, єдиного цілого і відчуття зв'язку з землею, історією та людьми України. Незважаючи на те, що я є іноземка в Україні, я мала можливість відчути цей зв'язок на фестивалі. Це були справді особливі, життєдайні та надихаючі вихідні.
І справді, не відчувалося жодного розмежування, всі займалися однією справою разом: лідер гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюк брав участь у майстер-класі з розмальовування екологічних торбинок, фронтмен легендарного гурту «Кому Вниз», яким, до речі, цьогоріч виповнилося 30-років,  на екогалявині влаштував благодійну автограф сесію. Словом, політики, науковці, літератори, музиканти, спортсмени, майстри всі залюбки спілкувалися з відвідувачами, відповідали на питання, обговорювали сьогодення та фотографувалися з усіма бажаючими.
– Протягом всіх днів фестивалю ми аналізуємо, спостерігаємо за заходами, які користуються популярністю, дивимося, де більша активність, що потрібніше людям. Відповідно до такого аналізу, ми почнемо створювати програму на наступний рік, навіть не лякаючись змінювати формат, – вже планує наступний фестиваль організаторка Зоя Бойченко.
Цьогорічний, четвертий Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» мав благодійну мету – збір коштів для реабілітаційного центру для учасників бойових дій. Протягом  фестивалю зібрано  61 600 гривень для придбання тренажера для лікування опорно-рухового апарату захисників України, учасників бойових дій. Під час офіційного завершення триденної патріотичної події голова оргкомітету фестивалю Зоя Бойченко передала кошти одному із засновників реабілітаційного центру Братів Кузміних Сергію Кузьміних.
Холодний Яр має силу, має свою історію, свою таїну це те місце, яке ми повинні зберегти і передати наступним поколінням.
    Люди з усієї України тягнуться сюди по силу, по вогонь Холодного Яру, – наголосила під час свого виступу на гутірковій галявині відома мовознавця, політична діячка Ірина Фаріон.
 Безліч живих емоцій, неповторних вражень та теплих спогадів подарувала гостям, учасникам та організаторам Холодноярська земля, аби за рік зібрати справжніх українців знову на наймасштабніший  патріотичний просвітницький, благодійний Фестивалі нескореної Nації «Холодний Яр - 2019» 
Фото Сергій Костенко
 Холодний Яр то сила, то дух України, то натхнення на майбутні подвиги в ім'я України, то земля яка дає сили і навіює реалістичне відображення історичних подій. Добре пам'ятаю 86 рік, коли ставили намети, варили кашу то ночували під багаттям в Холодному Яру при Мотринському монастирю ще коли він був в руїнах.... Ніч... Багаття.... А спогади на все життя, – дописує у соціальній мережі житель Сміли Володимир Лисенко. – …завжди Холодний Яр кличе, притягує. Напевно якесь родове коріння не дає спокою. Напевно щось генетично закладено в співзвучності з Холодним Яром, з Корсунем, Тясмином та Уманем. Ці назви завжди якось заставляють серце битися по іншому, пояснити фізиологічно цього не можу. Але дух і серце напевно прив'язано віками до Холодного Яру.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів