Черкаський Театр Шевченка чекає на глядачів під накритим дахом у власних стінах

       Перерва  між прем'єрами тривалістю майже рік для будь-якого театру – це ціла вічність, це збільшення прірви між глядачем та актором, це пошук альтернатив під жевріння надії на повернення втраченого. 
  Сьогодні, нарешті, відбудеться довгоочікувана для Черкас подія – перша цьогорічна прем'єра Черкаського Театру Шевченка українська опера "Наталка Полтавка" постане перед черкаським глядачем. І, зважаючи на те, що квитків у касах майже не лишилося, містяни чекають із нетерпінням цього вечора.
      Учора у приміщенні театру відбулася прес-конференція, на якій директор-художній керівник Черкаського Театру Шевченка заслужений діяч мистецтв України Петро Ластівка представив аудиторії постановочну групу, яка доклала максимум творчих зусиль, аби "Наталка Полтавка" вразила вибагливого глядача оригінальністю самобутньої української творчості та народного колориту.
         "Наталка Полтавка"  це не просто вистава «годувальниця», це п'єса навіки, це перлина української, навіть, європейської драматургії, просякнута сентименталізмом та просвітницьким реалізмом, – наголошує режисер-постановник вистави Петро Ластівка.
    Черкасцям історію Наталки Полтавки буде оповідати не хто інший, як сам Іван Котляревський, переживаючи разом зі своїми персонажами, радячись із ними, підказуючи, як найкраще втілити авторський образ. Присутність Івана Котляревського надає особливих барв театральному дійству,  а герої випромінюють енергію впевненості і захищеності, адже рідний батько аж ніяк не образить свою дитину, тож неодмінно має бути щасливий фінал.  
   Творці вистави не приховують задоволення від процесу втілення п'єси та результатів, а широкий загал побачить виставу вже сьогодні увечері і зможе гідно оцінити згуртовану творчу роботу театралів. 
       – У місцях, де автор міг перекинути місточок від епізоду до епізоду словом, у «Наталці Полтавці» ми це робимо за допомогою мистецтва танцю– пояснює хореографічне продовження сюжетної лінії у постановці балетмейстер,  заслужений артист України Володимир Татаринов.
    У свою чергу аранжувальник, диригент оркестру заслужена артистка України Олена Бєлкіна захоплено ділиться позитивними враженнями від музичної частини: "Актори у цій виставі співають вживу без підзвучки, а  оркестр, який складається з двох скрипок, флейти, кларнета, віолончелі, кобзи і перкусії створює надзвичайну атмосферу".
     Наступні покази української опери "Наталка Полтавка" відбудуться у суботу, 13 травня о 17:00, у декораційній залі Театру Шевченка та у вівторок, 16 травня о 18:30, у будинку культури імені Івана Кулика.
     Петро Ластівка вкотре наголосив на важливості театрального мистецтва у всі часи: «Театр – це життя! Якщо люди не ходять у театр – це страшно, оскільки театральне мистецтво в українців у крові». Директор-художній керівник театру Шевченка переконаний, що кожна постановка, кожне театральне дійство унікальне і експериментальне, адже  вистава існує рівно стільки, скільки вона триває, а наступного разу буде вже інша вистава. Петро Ластівка прагне зробити Черкаський театр короною Черкас, культурним центром міста, театром переможців у боротьбі за успіх, фінансову стабільність та глядача. 
    Відтак, театр має конкретні плани на найближче майбутнє та досить щільний робочий графік. Вже за десять днів після прем’єри «Наталки Полтавки», театр продемонструє ще одну прем'єру «Продавець Дощу». Іронічна комедія режисера Миколи Яремківа за твором американського драматурга Річарда Неша не втрачає своєї актуальності у сучасному світі. А далі участь арт-рок вистави «The Білохалатність» у ХІХ Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» у місті Херсон та гастролі театру до Львова та Тернополя з виставою «Дума про братів Неазовських».

Публікації: Місто на Че, Вчасно

P.S. 
Від авторки:
«Наталка Полтавка» режисера постановника Петра Ластівки – це мистецька гармонія художнього оформлення, хореографічного вирішення, музичного наповнення, акторської гри, самобутності поетики Івана Петровича Котляревського та українського традиційного колориту.
«Наталка Полтавка» Черкаського Театру Шевченка – це Комедія дель-арте на українській сцені.
«Наталка Полтавка» – це сміх, сльози, глибока філософія, емоції, які тривалий час вирують через край та враження, які не хочеться відпускати.
«Наталка Полтавка» – це театральне втілення української культури на європейському рівні!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів