Фестиваль «Холодний Яр-2021» запалив новий вогонь у серцях нескореної нації

 


На початку липня нескорені знову зібралися у самому серці Холодного Яру, аби продовжити свою історію та підживити  вогонь палаючих сердець.

Півтора року тривала ретельна підготовка до цьогорічного Фестивалю нескореної Nації «Холодний Яр» у Суботові. Організатори намагалися врахувати всі побажання фестивальників і зробити дійство ще яскравішим, ще комфортнішим, ще більш вражаючим.

– Гасло цьогорічного фестивалю: «Новий вогонь. Продовження історії», тому що після перерви ми повертаємося з новими силами.  Хто був у Суботові минулого разу, може помітити, що у нас тут все змінилося: ми намагалися врахувати побажання. Звісно, меж досконалості немає, але ми стараємося щороку робити краще і краще. Ми облаштувати територію, щоб було комфортніше для наших фестивальників, додали нові локації, нові активності, щоб усі знайшли заняття до душі, – поділилася голова організаційного комітету фестивалю Зоя Бойченко.

 





    Організатори підсилили спортивну складову  трейловим забігом RunЯр на дистанцію 11 кілометрів, у якому взяли участь 115 бігунів різного віку і підготовки з усієї України. Відтак, окрім змагань зі стрільби, з міні-футболу, турніру з ММА «Нескорена Nація» (Mixed martial arts, або змішані єдиноборства) та майстерних показових виступів із козацьких бойових мистецтв та бойового гопака, RunЯр збагатив скарбничку фестивальних холодноярівських традицій.
 

Вдало пройшло і тестування нового формату гутіркової галявини, на якій до цікавого спілкування із відомими істориками, митцями, письменниками, культурологами, лідерами думки, додалися ще й патріотичні дискусії за участі експертів із ідеологічної та воєнної тематики. Першого і другого дня фестивальники у затишку дерев дискутували на теми «Хто такий справжній український націоналіст?» та «Чи могли б ми виграти війну в 2014?».



  
   – Недарма цей фестиваль називається
«Фестиваль нескореної нації» він є базисом для українців, які повстали і борються до цього часу на сході України. Саме звідси, з Холодного Яру, з Чигиринщини,  віє той вітер, який роздмухує вогонь, що покликаний спалити усіх москалів, і ми переможемо Росію. Я приїхав із чотирирічним сином, оскільки вважаю, що змалечку необхідно прищеплювати любов до української культури, до всього українського. Важливо, щоб дитина перебувала в оточенні людей, які спілкуються українською, які дихають українською, які думають про Україну, – зазначив громадський активіст Олександр Рибалка, який вперше приїхав на Фестиваль Nескореної нації.

 

На гутірковій галявині можна було придбати художні книги, історичні та патріотичні видання прямо у авторів, поспілкуватися з ними та отримати омріяний автограф. 





Під час фестивалю охочі могли взяти участь у майстер-класах, придбати українські прикраси та патріотичні сувеніри, скуштувати смачну їжу, ознайомитися з унікальною експозицією «Холодний Яр — земля вільних» (спільний виставковий проєкт УІНП та НІКЗ «Чигирин») та з фотовиставками «Портрет Солдата» і «Сильні духом. Мами».





 Окрім цього, організатори пропонували пізнавальні екскурсії для глибшого знайомства із Суботовим та околицями, Чигирином, Холодним Яром. Цьогоріч мандрівки були не лише пішими, а й з'явилася нагода помилуватися холодноярськими краєвидами верхи на БРДМі. 

Тисячі патріотично налаштованих людей із різних куточків України  принадила холодноярська подія. Залюблені в національний колорит, в українську етнику полтавчани, з появою першої реклами Фестивалю нескореної Nації, організували групу для мандрівки на Чигиринщину.

 


    
    – У нас вже склалася спільнота однодумців – туристичний клуб  «Скарбничка мандрів» – ми шукаємо туристичні об'єкти, які не дуже розрекламовані, але з національною, етнографічною ноткою. Ми нанизуємо ці скарби,  поповнюємо нашу скриньку вражень.  У  2017 році ми були у цих місцях, але на іншому фестивалі – на хуторі Буда в музейно-етнографічному комплексі «Дикий Хутір». Відтоді почали слідкувати за Холодним Яром і при першій звістці, що тут пройде патріотичний фестиваль, попросили керівницю нашого клубу Наталію Скорик влаштувати сюди поїздку, – розповіла активна учасниця «Скарбнички мандрів», перекладачка Любов Желізняк.


Зі свого боку екскурсоводка і керівниця туристичного клубу «Скарбничка мандрів» Наталія Скорик зауважила, що на Полтавщині вони часто з групами відвідують фестивалі, а  по Україні, на жаль, фестивальний туристичний рух був трішки пригальмований з низки причин, тому охоче зголосилася організувати поїздку на Черкаську землю, батьківський край Богдана Хмельницького. 

 – Я особисто ніколи не була в Чигирині, і сьогодні все склалося як найкраще: я і Чигирин побачила вповні – коли все уквітчане трояндами, мальвами, лілеями, і Суботів, і Холодний Яр з прекрасними краєвидами, – поділилася враженнями Наталія Скорик.  – Окремо хочу сказати про фудзони на фестивалі: вони не примітивні, тобто не рівня маленьких містечок. Люди, які приїхали сюди з фудкортами – великі молодці. Оснащення сцени на високому рівні. Ще хочу відзначити клієнтоорієнтованість фестивалю –  організатори врахували, що потрібно підкріпити національну свідомість фестивальників і попіклувалися про пряму трансляцію футбольного матчу. І, що для мене дуже важливо, вказівники – ми ніде не запитували дорогу. Вказівники «На фестиваль нескореної Nації» є скрізь  –  це дуже стає в нагоді для мандрівників з інших куточків України. 

Принагідно пані Наталія запросила всіх до Полтави на міжнародний фестиваль Полтавська галушка, запевнивши,  що їм є що показати, адже фестиваль європейського рівня.

На музичній сцені з відомими музикантами упродовж трьох днів виступали і талановиті початківці-фіналісти конкурсу  «StartUP. ЗЛІТАЙ». Цього року фестиваль запалили 22 музичні гурти, а це, за словами організаторів, вдвічі більше, ніж раніше. 

Гурт "Джеронімо"

– На конкурс  «StartUP. ЗЛІТАЙ» подали заявки 104 гурти. Разом із журі ми переслухали усіх. У нас дуже багато талановитих молодих гуртів, дуже важко було вибирати, але ми відібрали 10 колективів, виступи яких можна було почути упродовж трьох днів. Наступного року ми запросимо інших, тому що є багато дійсно достойних музикантів. Наша умова – молодий та маловідомий гурт, бо наша місія відкрити молоді таланти. Свого часу на фестивалі «Холодний Яр» виступали тоді не надто відомі Go-А, які цьогоріч гідно представили нашу країну на Євробаченні. Тож, можливо, «Холодний Яр» запалить нову зірку українського, чи й світового рівня, – висловила сподівання Зоя Бойченко

Гурт "Budmore"

Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» зі сцени музичними ритмами запалювали серця: «IMLA», «Джеронімо», «Red Sofa», «Гармата», «Ловець снів», «Lost message», «69 кроків», «Budmore», «Брати Станіслава», «Пирятин», «Зграя», «Хмарно з проясненнями», «Silver Town», «Yukra», «Rosequit» та хедлайнери: «Тінь Сонця», «Карна», «Вій», «Чумацький Шлях», «Кому Вниз», «Yurcash» та «Kozak System».

  Які неймовірні відчуття бачити вас живих, правильних, українських людей. Я тут вдома, почуваю себе спокійно. Тут нікому не треба нічого пояснювати. Слава вам! Слава Україні! – звернувся до фестивальників Юрко Юрченко та подякував організаторам за запрошення. 



    На виступ гурту «Yurcash» два роки чекало чимало фестивальників «нескореної Nації», і вдруге в Холодному Яру в Суботові тисячі патріотичних сердець билися в унісон із серцями неймовірно талановитих музикантів гурту.  

    Гурт «Yurcash» я слухаю дорогою на роботу у навушниках, а пісня «Капітан дирижабля» для мене працює краще, ніж коучі і психологи, – зізналася фестивальниця Людмила Коваленко. Це мій щасливий рік, мій улюблений фестиваль. За три дні емоцій стільки,  що за півроку буденного життя не почерпнеш.  Тисячі тверезих і красивих, захоплених однією хвилею людей. Когось стрічаєш тільки раз на рік на фестивалі, але вони такі рідні духовно...

 

Після виступу «Yurcash» організатори влаштували спільний холодноярський перегляд гри збірної України та Англії на чемпіонаті  Європи з футболу — 2020, після якого  потужним виступом «Kozak System» зміцнив патріотичний дух фестивальників.

 

Окрім цього, на території фестивалю були розташовані благодійні скриньки, у які зібрали понад 100 тисяч гривень на потреби добровольців 1-ої окремої штурмової роти ДУК «Правий сектор».

 

 Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» у Суботові на три дні став майданчиком для спілкування з однодумцями, гартування патріотизму та національного духу.



– Ми всі впливаємо на ситуацію в країні. І наша дія, і наша бездіяльність абсолютно однаково впливають на процеси в Україні. Тому треба дуже добре думати, чи дія, чи бездіяльність є актуальними в цей момент, – неодноразово закликав українців до виважених рішень задля розквіту України громадський діяч, незмінний ведучий фестивалю Юрій Руф.

Публікації: Чесно

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів