«Фестиваль думок» – втілення естонського досвіду в Україні

 

 

 Arvamusfestival або «Фестиваль думок»  від  2013 року у другі серпневі вихідні перетворює естонське містечко Пайде  на територію відкритих дискусій, обміну ідеями, пошуку найкращих рішень та розвитку критичного мислення.

    Цьогоріч, завдячуючи спільному проєкту Естонського центру східного партнерства та Українського кризового медіацентру, групі регіональних журналістів з Кропивницького та Черкас вдалося особисто пересвідчитися в масштабності популярної в Естонії події.

До речі, організатори фестивалю, відповідно до встановлених Урядом Естонської республіки обмежень, забезпечили вхід на подію  всім відвідувачам, вакцинованим від COVID-19, тим, хто перехворів вірусом, або хто мав довідку про негативний результат тесту на COVID-19.

ІХ  «Фестиваль думок»  пропонував 133 дискусії на 17-ти тематичних стилізованих майданчиках, що розташувалися на мальовничому пагорбі Валлімягі в Пайде. Упродовж двох днів усі охочі могли обговорити нагальні питання, які стосуються  освіти, науки, медицини, політики, журналістики, культури, екології, економіки, психічного здоров’я, соціальної сфери… Кожна локація мала особливу назву, наприклад, Зона Безпеки, Правда і Справедливість, Гроші Говорять, Ні кроку назад, Майбутнє здоров’я, Зелена співпраця, Сусідні відносини, Сім’я та робота  тощо… Політична зона вирізнялася жвавими обговореннями, за якими слідкували експерти, чиїм завданням було контролювати, аби слова відповідали фактам.

Фестивальні дискусії проходили естонською та англійською мовами. Деякі організатори забезпечили переклад своїх дискусій на естонську мову жестів, а  Естонський центр східного партнерства попіклувався про синхронний переклад для гостей з України під час обговорення теми «Неправдиві новини проти фактів, чи ця битва вже програна неправді?». Організатори наголошують, що для них дуже важливо, аби фестиваль був доступний для всіх.

– «Фестиваль думок» – одна з небагатьох подій, на якій представники державних установ та неурядових організацій, діячі культури, підприємці, науковці, журналісти, громадяни зустрічаються в межах загальної культури обговорення. Кожна соціальна група має своє середовище спілкування і місце для зустрічей, аби ширше обмінюватися важливими темами і поглядами й досягти кращого взаєморозуміння,  –  зазначила ініціаторка ідеї «Фестивалю думок» Крісті Лійв.

Окрім дискусій, у межах культурної програми фестивалю була нагода ознайомитися з різними виставками, зокрема з виставкою котеджів в Естонському архітектурному музеї й експозицією «Відновлення незалежності Естонії 30 років відповідальності та свободи», взяти участь у стріт-арт-проєкті чи спробувати власні сили у різноманітних майстер-класах, подивитися фільми у вуличному кінотеатрі Elektriteater, послухати музику.  Для дітей упродовж фестивалю працювала дитяча локація, де малюкам було чим зайнятися.




Arvamusfestival також відомий в Естонії як зелений фестиваль, відтак всі матеріали, які використовувалися під час події були екологічно чистими, а по території розміщувалися контейнери для  сортування відходів.

Загалом, за словами організаторів, «Фестиваль думок» у 2021 році відвідало близько 7 тисяч людей. Для тих, хто фізично не зміг побувати на всіх заходах, якими був насичений фестиваль, цікаві дискусії з події можна знайти на  популярних подкастах, щоб кожен охочий міг у вільний час у спокійному темпі ознайомитися з програмою, адже час до наступного фестивалю є.




    
    За словами фоторепортера місцевого видання  «Järva Teataja» Дмитра Котюха, попередні фестивалі були ще масштабнішими.

– На велелюдність фестивалю значною мірою вплинув  COVID-19 та карантинні обмеження. Раніше на фестиваль приїздили міжнародні медіакомпанії, ставили окремі намети, вели прямі трансляції дискусій, – зауважив Дмитро Котюх.  

 Представників українських медіа вразило розмаїття фестивальних заходів, облаштування території, відкритість спікерів та відчуття комфорту і свободи.

Я вперше була присутня на такому заході, і для мене участь українських журналістів у «Фестивалі думок» в Пайде стала певним відкриттям, поділилася враженнями виконавча директорка ТРК «Ільдана» Валентина Душок.   Мені здається, що це надзвичайно цікава, надзвичайно демократична і надзвичайно важлива форма спілкування, коли топ-спікери, скажімо так, відкриті для спілкування, для діалогу з будь-яким мешканцем Естонії.  Дуже важливо, насправді, коли суспільство відкрите, коли суспільство прагне вдосконалитися, коли владці прислухаються до думки своїх громадян. Я по доброму позаздрила естонцям, що вони змогли це зробити, змогли втілити і можуть з року в рік вдосконалювати формат проведення фестивалю, збільшуючи кількість спікерів, зміцнюючи авторитет держави. 




            Мало хто знає, але в Україні теж вже п’ять років поспіль проходить «Фестиваль думок». Маленька копія великого естонського «Arvamusfestival»  з’явилася в Україні у 2017 році за ініціативи Восток SOS та естонської організації Mondo за фінансової підтримки Програми США «Development Cooperation Partnership» (DCP), фонду співробітництва у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Естонії та Посольства Естонської Республіки в Україні.  «Фестиваль думок» – традиційний інтелектуальний фестиваль Донбасу гуртує лідерів думок, експертів, патріотів, активістів на Луганщині у місті Сєвєродонецьк для обговорення соціально важливих питань.

– Тривалий час пряма гуманітарна допомога постраждалим внаслідок військового конфлікту була флагманом нашої діяльності, але сьогодні ми все більше дивимось у майбутнє. Ми розуміємо важливе значення превентивних дій і те, що багатьох проблем, з якими зараз стикається суспільство, можна було б уникнути. Тому важливим напрямком нашої діяльності є розвиток громадянського суспільства для утвердження демократичних цінностей і прав людини шляхом проведення освітніх та культурно-мистецьких заходів, здійснення менторського супроводу ініціатив місцевих громад,  –  зазначають представники благодійної організації Восток SOS.


З  30 серпня до 3 вересня 2021 року «Фестиваль думок» проходив в онлайн-форматі, і нарахував 2 300 переглядів. Упродовж двох наступних днів, 4 вересня на площі Перемоги в Сєвєродонецьку, а 5 вересня на Привільнянському плацдармі, що поблизу Лисичанська, подія зібрала близько 600 учасниць та учасників, які активно долучилися оффлайн до понад 30 дискусій, воркшопів, майстер-класів та інших активностей. На локаціях експерти та експертки з України та Європи обговорювали війну та виклики в регіоні та у країні, зокрема говорили про освіту, культуру, екологію, законодавство, мистецтво, політику, медичну реформу. Учасники особливої дискусії на Привільнянському плацдармі з мальовничими краєвидами обговорювали наболілі питання  історичної деокупації та розвінчували міфи про Луганщину.



Під час українського «Фестивалю думок» Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск долучився до дискусії про вибори в смартфоні та поділився естонським досвідом онлайн-демократії, розповів про організацію виборчого процесу в Естонії та про систему електронного голосування. Принагідно команда Посольства Естонії в України відвідала інші тематичні обговорення та заходи: виставки, майстер класи, вечірній концерт естонських музикантів Super Hot Cosmos Blues Band, які були першим гуртом, який зіграв у вже звільненому Слов’янську у 2014 році.


 –  «Фестиваль думок» є важливою ініціативою, адже дозволяє мешканцям обговорювати питання розвитку свого регіону не самотужки, а залучаючи до дискусії представників влади, українських та іноземних громадських організацій, міжнародних партнерів. Для Естонії та інших країн, котрі вболівають за Україну, важливо, щоби люди тут були долучені до процесу ухвалення рішень у межах своїх громад та були господарями власного життя, – наголосив Посол Естонії в Україні Каймо Кууск.


 Варто зазначити, що вперше цього року у Фестивалі думок узяла участь Консультативна місія ЄС в Україні (EU Advisory Mission – EUAM). До Сєверодонецька завітали правоохоронці та експерти з країн Європейського Союзу, які допомагають Україні з реформуванням сектору цивільної безпеки через стратегічні консультації, тренінги та практичну підтримку.

Загалом, упродовж онлайн та оффлайн заходів  до події доєдналося майже 3 тисячі людей.

Наразі організатори докладають зусиль, аби Фестиваль думок залишався відкритою платформою  для обговорення соціально важливих питань, де кожен може озвучити свою думку або отримати зворотній зв’язок, і вже оголосили дату Фестивалю думок-2022 – 10 вересня 2022 https://fb.me/e/zsP4UuRr

Хочеться висловити сподівання, що «Фестивалі думок» з’являться і в інших регіонах України, адже сьогодні вкрай важливо висловитися, бути почутим, поділитися своїми думками, дізнатися іншу точку зору – спільно знайти краще рішення.

 Матеріал підготовлений у межах спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру Східного партнерства

Світлини власні та з інтернету

Публікації ChesnoNews

Arvamusfestival 2021 linnulennult

   

Üheksanda Arvamusfestivali aftermovie. Autor: Jarkko Pukki Photography


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів