Остання опера Миколи Лисенка вперше прозвучить у Черкасах

 


        
20 червня 2023 року в Черкаському художньому музеї вперше у місті прозвучить остання опера Миколи Лисенка «Ноктюрн».   Лібрето до опери-хвилинки, як називав її автор написала племінниця композитора Людмила Старицька-Черняхівська, донька письменника і театрального діяча Михайла Старицького. 

Втілювати ідею авторки музично-педагогічної ініціативи «ГУЛАК-АРТ» Олександри Скічко разом зі студентами Черкаського музичного фахового коледжу імені Семена Гулака-Артемовського взялися справжні професіонали: заслужений діяч мистецтв України, режисер-постановник Сергій Архипчук, заслужений артист України Юрій Ільчук,  хореограф Ярослав Сухенко, скрипалька академічного малого симфонічного оркестру Черкаської обласної філармонії Марія Шепельська, концертмейстерка Лариса Снозова, вокалістка-консультантка Олена Лютаревич-Марченко за підтримки клубу меценатів «Друзі Опери». 
    – Ідея виникла, ще з часів мого студентства, коли я мала брати участь у подібній постановці в ролі Цвіркуна.  З того часу змінилося ставлення  і розуміння саме оперного мистецтва, класичного співу, з'явилося бачення, як це потрібно робити. Це прекрасна нагода для естетичного виховання студентів, для залучення молоді до чогось більшого, адже наш навчальний заклад спрямований, перш за все, на педагогічну діяльність і виховання молодих педагогів. Для нашої молоді це прекрасна нагода удосконалити свої навички і взяти участь у проєкті щодо підтримки і розвитку української культури, української опери, що на сьогодення надзвичайно важливо для нас усіх, – зазначила ідейниця проєкту Олександра Скічко.

Підтримав слова авторки ідеї виконавець ролі Цвіркуна – випускник коледжу Іван Гнатюк, висловивши сподівання, що досвід гри в опері послугує йому під час вступу в консерваторію та знадобиться у майбутньому, оскільки в коледжі навчають на викладачів, а не на виконавців.
    Опера «Ноктюрн» виконуватиметься під супровід фортепіано, що відрізняється від класичного виконання опери в оперних театрах під музику оркестру, але, це ніяк не вплине на якість чи на сприйняття глядачів, запевнили організатори. 
    – Хочу віддати належне талантові українського композитора Миколи Лисенка, який створив для фортепіано настільки прозорий, легкий, гнучкий акомпанемент. Мені надзвичайно приємно займатися цим проєктом, вживатися в цю музику, тому що вона передає як феєричність, так і драматизм. Ця опера про одвічне кохання, вона подана дуже красиво в обрамленні казкових персонажів: Цвіркуна, Цвіркунки в обрамлені феєрії. Це як ковток вічних цінностей, – поділилася своїм захопленням концертмейстерка Лариса Снозова, зауваживши, що творчість Лисенка їй чимось нагадує Шопена.
    До речі, кілька творів Шопена будуть виконані безпосередньо перед самим театральним дійством для настрою, для розуміння жанровості.
Окрім вокальних партій та музики опера буде просотана пластичними етюдами, які покликані додати атмосферності постановці та певної магії.
    – У Черкасах ще такого не було. Ми йдемо до сучасного танцю і сучасного виконання, використовуємо техніку контемпорарі і робимо акцент на емоційну складову хореографії, на природність рухів. Нам було важливо з'єднати вокалістів та танцівників в одне ціле, тож у цій опері ми ламаємо бар'єри  між виконавцями вокальних та хореографічних партій. Попри те, що у кожного буде своя історія, яка постійно змінюватиметься і постійно перетинатися з лінією того чи іншого героя, образи, поєднуючись, складатимуть загальну картину. Хореографічні етюди будуть задавати глядачам настрій, а глядач буде сам домислювати, відчувати сенси. Танцівники, які беруть участь у проєкті, найкращі в Черкасах. З ними можна не тільки працювати, а й насолоджуватися творчим процесом, який ми постійно видозмінюємо, модернізуємо, – розповів хореограф постановки Ярослав Сухенко.  
    Не приховує захоплення від взаємодії з танцівницями виконавиця ролі Цвіркунки вокалістка Дарія Магас: «Для нас це нове відкриття, бо зазвичай ми лише співаємо, а взаємодії з рухами, з танцями не було. З одного боку це складніше, а з іншого – легше, адже коли ми рухаємося, ми можемо краще передати емоційний стан, розкрити свій образ».

«Ноктюрн» у перекладі з французької (nocturne) – нічний, ноктюрнами називали музичні композиції, навіяні  поетикою ночі. Відтак, учасники проєкту обіцяють магічне дійство – у залі художнього музею, де, за задумом знаного режисера Сергія Архипчука, як уві сні, сюжети сплітатимуться у чудернацькі візерунки, у яких кожен глядач зможе розгледіти свою особливу історію, свій світ, свою фантазію.

Творці опери «Ноктюрн» обіцяють яскраве, живе дійство з креативною сценографією, яке припаде до душі усім – від дітей до дорослих. Окрім цього, вхід на благочинну подію за рекомендований донат, адже кошти будуть спрямовані на розвідувальний дрон для захисників мобільного прикордонного загону «Сталевий кордон». Наразі вже зібрано 80 тисяч гривень із необхідних 140, і благодійники щиро сподіваються отримати решту під час прем'єрного показу опери.

– Вперше за тривалий час черкасці та гості міста зможуть відвідати повноцінну постановку опери. До нас обов'язково прийдуть глядачі, які неодноразово були на наших оперних концертах, учасники клубу поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція» Черкаси, наші «Друзі опери», які є членами клубу меценатів, вони підтримували наші проєкти до війни, а зараз ми всі друзі ЗСУ. Всі разом ми не лише творитимемо, а й будемо долучатися до нашої спільної мети, нашої перемоги і тим самим ми покажемо, що ми сильні не тільки в культурній сфері, а й можемо набагато більше, особливо, коли ми разом, а я думаю, що на прем'єрі ми будемо всі об'єднані. Ми тримаємо культурний стрій і рухаємося вперед до перемоги, – наголосила запрошена вокалістка-консультантка Олена Лютаревич-Марченко

    До слів Олени про важливість культурного фронту доєднався і хореограф Ярослав Сухенко, зазначивши: «Ми робимо все, що можна зробити зараз тут, у Черкасах, намагаємося розвиватися і не відступати назад.  Щоб після перемоги, ми починали не з того, що було кілька років тому, а починали з того моменту, наскільки ми змогли підняти цю планку».

Відтак, у вівторок, 20 червня, о 18:00 в Черкаському обласному художньому музеї відбудеться прем'єра опери українського композитора Миколи Лисенка «Ноктюрн» у постановці режисера Сергія Архипчука, участь у якій візьмуть: Дівчина з трояндою – Олександра Скічко; Офіцер – Юрій Ільчук; Вакханка – Анна Корнійчук; Цвіркунка – Дарія Магас; Цвіркун – Іван Гнатюк; Покоївка – Анна Подолянська; Мрії про рожеві та золоті сни – Анна Ігнатко, Анастасія Казанджи, Юлія Глигало; Концертмейстерка – Лариса Снозова; Скрипалька – Марія Шепельська.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів