У Черкаси повернулася опера: в художньому музеї представили "Ноктюрн" Миколи Лисенка

 


20 червня 2023 року в художньому музеї панувала особлива атмосфера, адже вперше в Черкасах тут прозвучала остання опера Миколи Лисенка «Ноктюрн».   

Для шанувальників оперного мистецтва творчу ідею втілили: авторка музично-педагогічної ініціативи «ГУЛАК-АРТ» Олександра Скічко зі студентами Черкаського музичного фахового коледжу імені Семена Гулака-Артемовського, заслужений діяч мистецтв України, режисер-постановник Сергій Архипчук, заслужений артист України Юрій Ільчук,  хореограф Ярослав Сухенко з вихованицями танцювальних колективів «Inside» та «Вікторія», концертмейстерка Лариса Снозова та вокалістка-консультантка Олена Лютаревич-Марченко за підтримки клубу меценатів «Друзі Опери». 

Під чарівливі звуки фортепіано, у мариві мрій і фантастичних снів, на сцені жили, любили, страждали, оповідали свої історії: покоївка, вакханка, цвіркун із цвіркункою, дівчина з трояндою та її коханий офіцер.  Оперу-хвилинку «Ноктюрн» Микола Лисенко у 1912 році написав на лібрето своєї племінниці, доньки письменника і театрального діяча Михайла Старицького Людмили Старицької-Черняхівської. За словами авторки, її лібрето перенесло композитора «...в часи його молодих літ. У цю оперу ввійшли мелодії старовинних романсів, співаних з молодих літ Миколою Віталійовичем». 

Поєднання проникливого виконання оперних партій в обрамленні сучасних хореографічних етюдів та оригінальної сценографії цупко тримало увагу глядачів від першої до останньої миті чарівного дійства. А бурхливі тривалі оплески на фінальному поклоні засвідчили успіх прем'єрного показу.

 –  Сьогодні відбулася неймовірна подія, тому що у час війни, у постковідний період з такою юною, але дуже талановитою молоддю ви зробили великий дарунок черкасцям і долучилися до важливої благодійної справи – збір коштів на розвідувальний дрон для прикордонників. Сьогоднішня вистава достойна того, щоб неодноразово показати її з найкращих майданчиків Черкащини: академічного театру, філармонії, інших сцен. Як засновниця фестивалю «Опера в мініатюрі» у місті Кам'янець-Подільський, я хочу запросити вас після нашої перемоги відкрити V міжнародний фестиваль оперного мистецтва та класичної музики цією виставою. «Ноктюрн» – опера-хвилинка, але це зовсім не хвилинна робота. І я впевнена, що вона буде окрасою нашого фестивалю й української оперної культури, – привітала артистів із успішною прем’єрою вокалістка-консультантка Олена Лютаревич-Марченко.

 Першопоказ опери мав на меті благочинну мету – кошти, виручені за вхідні квитки, будуть спрямовані на розвідувальний дрон для воїнів мобільного прикордонного загону «Сталевий кордон».

– Дякую артистам, співакам і співачкам, танцівникам і танцівницям за цю чудову подію, яку ви сьогодні подарували усім нам. Від імені «сталевих» прикордонників, які наразі готуються до певного завдання і потребують розвідувального дрону, дякую кожному глядачеві, хто відвідав виставу. Спільними зусиллями творчого фронту, митців, які його успішно тримають, і ми щойно вкотре у цьому пересвідчилися, завдяки ЗСУ, прикордонникам, всім-всім, хто сьогодні боронить нашу державу, Перемога не за горами. Слава Україні! –  висловив вдячність прикордонник Роман Марченко.


Публікації: Прочерк


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів