"Музичні імпрези України" – мистецтво, загартоване століттями незламного опору


     
    У 2016 році на мапі культурних подій з’явився унікальний фестиваль академічної музики «Музичні імпрези України» в Черкасах, покликаний розкрити потенціал саме українського мистецтва

    Упродовж п’яти років, від 2016 до 2021, фестиваль міжнародного рівня знайомив відвідувачів із найкращими зразками української професійної музики від давнини до сьогодення. У межах багатогранного творчого проєкту було реалізовано понад сто мистецьких ініціатив – музичних, театралізовано-освітянських, учбово-методичних: міжнародний конкурс юних композиторів «Junior Impreza», освітня програма «Назустріч юному митцеві», конкурс-концерт «Симфонічна майстерня», концерт open air «Мелодії фонтана» за участю талановитої музичної молоді, концерт-зустріч із видатною українською постаттю, презентації, лекції тощо.

    Ініціаторка фестивалю «Музичні імпрези України» – черкаська композиторка Євгенія Марчук прагнула інтегрувати музичну академічну культуру регіону в загальнонаціональний і світовий контекст, продемонструвати її самобутність, піднести авторитет і престиж на міжнародному рівні, долучаючи молодих обдарованих виконавців, композиторів. Ідею Євгенії Марчук підтримала й допомогла втілити Київська організація Національної спілки композиторів України, а з грудня 2018 року співорганізаторами виступає громадська організація «ІмпрезаТерра».

    Чимало задумів реалізувала команда фестивалю «Музичні імпрези України» для популяризації творчості композиторів України різних епох, підтримки сучасного національного мистецтва, та ще більше амбітних планів складали організатори на майбутнє. Але 24 лютого 2022 року повномасштабна війна, розв’язана росією, зруйнувала плани, сплюндрувала мрії, понівечила долі, знищила будівлі, роз’єднала родини, змінила життя українців.

    Про те, як вплинула війна на проєкт «Музичні імпрези України», які метаморфози відбулися з мистецькою ініціативою та про перспективи міжнародного фестивалю ми поспілкувалися з авторкою ідеї, композиторкою, викладачкою Черкаського музичного фахового коледжу імені Семена Гулака-Артемовського, членкинею Національної спілки композиторів України, генеральною директоркою фестивалю, головою ГО «ІмпрезаТерра» Євгенією Марчук і директоркою зі зв’язків із вітчизняними партнерами, композиторкою, членкинею Національної спілки композиторів України, кандидаткою мистецтвознавства, генеральною директоркою Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина» міста Києва Анастасією Комліковою.

Євгенія Марчук та Анастасія Комлікова
   
     – Багато хто з митців, менеджерів культурних проєктів згорнули ініціативи або ж поставили їх на паузу до перемоги. Як на вас та команду фестивалю «Музичні імпрези України» вплинула повномасштабна війна?

    Євгенія Марчук: Якийсь період разом з усією країною ми намагалися усвідомити, що життя вже не буде таким, як раніше, але водночас ми розуміли, що неможна сидіти, склавши руки. Тоді, коли наші військові боронять українську землю, ми маємо берегти українську культуру, адже головна мета «Музичних імпрез» – донести світу глибину і багатогранність української академічної музики і коли, як не зараз, це робити з подвоєною силою.

    Із початком повномасштабної війни у «Музичних імпрезах України» з’явилася серія реабілітаційних концертів для поранених військових, вимушених переселенців, ми залучили до проєкту психологів. Відтак 27 серпня 2022 року в Черкасах було розпочато «Український спротив» – масштабний культурно-мистецький проєкт у межах Міжнародного фестивалю академічної музики «Музичні імпрези України». Цей проєкт – відповідь на події російсько-української війни, покликаний всіляко підтримати українців у боротьбі за незалежне існування нашої держави. 

        Перший концерт, який відбувся в залі «Kreativity Cherkasy», отримав назву «Мелодії надії». Це був комплексний арттерапевтичний захід, оскільки до музикантів колективу «ARTTERRA» й студентів Черкаського музичного фахового коледжу імені Семена Гулака-Артемовського приєдналися інструктори з надання духовної та психологічної підтримки «Відновлення» команди «Kreativity Cherkasy».

    Під час підготовки «Українського спротиву» ми акцентували увагу на співпраці з композиторами, адже їхня творча діяльність є певним символом культурного протистояння національному поневоленню. Взяти участь у нашій події зголосилися автори, які палко вболівають за перемогу українського народу. В концертній програмі звучали твори як молодих композиторів, так і професіоналів. Зокрема, учень Черкаської школи мистецтв Єлісей Блізніков та юна піаністка Сюзанна Б’ют, студенти й випускники Черкаського музичного коледжу Анна Гуріна, Олександра Демченко, Владислав Справцев, Андрій Павлик, професійні та знані митці – львів’янка Марія Чабан, киянка Анастасія Комлікова, харків’янка Катерина Палачова, львівянин Михайло Швед, черкащанка Олеся Рожкова, інструктори з надання духовної і психологічної підтримки «Відновлення» Катерина Б’ют, Тетяна Костюніна, Олена Костюніна, які допомагали занурюватися через креативні вправи в атмосферу спокою та безпеки під музичний супровід.

Музично-теоретичний проєкт “Надія у вдячності” за участю психологів команди “Відновлення”

    – Тобто Міжнародний фестиваль «Музичні імпрези України» випустив у світ проєкт «Український спротив»? Ви змінили філософію нової ініціативи чи в основі залишається місія відкриття, донесення української музики світовій спільноті?

    Анастасія Комлікова: Упродовж 2022 року в різних містах країни відбулися концерти камерної, органної, дитячої музики, концерти-лекції, музично-терапевтичні заходи, об’єднані проєктом «Український спротив» у межах VII Міжнародного фестивалю «Музичні імпрези України», які відкрили світові сучасне українське академічне музичне мистецтво, загартоване століттями незламного опору. Як бачите, наша мета залишається незмінною, щоправда війна змістила акценти.

    Українська музика під час війни максимально оголює рани, підсилює усвідомлення причин страждань, зміцнює сили до духовного зцілення. Таким потужним зверненням до українського слухача став концерт «З Україною в серці» молодих харківських музикантів – представників Ради молодих вчених Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського, який відбувся наприкінці жовтня 2022 року в залі Київської організації Національної спілки композиторів України у межах проєкту «Український спротив».

    Поєднання творів харківської та київської композиторських шкіл – двох українських столиць різних років, міст-героїв – із західноукраїнською класикою стали важливим фактором у посиленні об’єднання культурних центрів України. Київ виступив сценічною медіантою у концертному виконанні українською музики. Під час мистецької події звучали твори Миколи Лисенка, Семена Гулака-Артемовського, Анатолія Кос-Анатольського, Сергія Борткевича, Івана Карабиця, Мирослава Скорика, Володимира Птушкіна, світові й київські прем’єри молодих харківських авторів – Дмитра Малого, Руслана Каширцева, Володимира Богатирьова. 

    Ми прагнули, аби кожна композиція карбувала національний код, символізуючи образ України у становленні, боротьбі й перемозі. Кожна нота зігрівала серця слухачів прекрасним високопрофесійним виконанням голоса Миколи Бурцева, кларнета Руслана Каширцева, фортепіано Олега Копелюка, Ігоря Седюка та Дмитра Малого. Під час концерту хтось із слухачів сказав: «Якщо так грають у Харкові, який обстрілюють щодня, – ми обов’язково вистоїмо!» І ми віримо, що Україна переможе зло добром через нову молоду мистецьку еліту, котра гідно представляє історію сучасного світу.

Після концерту “З Україною в серці”

    Євгенія Марчук: Варто додати, що всі заходи проєкту поєднують мистецьку, освітню, національно-патріотичну, терапевтичну складові. Наприклад, у жовтні київська команда: заслужена артистка України Ірина Беспалова-Примак, Маркіян Свято й Олена Якуніна влаштували в одному з черкаських укриттів концерт «Присвята Лятошинському». За життя Бориса Миколайовича влада не давала вільно звучати його музиці, він не міг вільно писати. Нині ж ми особливо гостро потребуємо правди, час струсити пил зі сторінок прихованої від нас історії – прекрасних українських мистецьких композицій! Пізніше такий концерт музиканти провели у Вінницькому обласному художньому музеї.

Концерт-присвята Лятошинському від київської команди в укритті Черкас

    Важливим для наших слухачів, родин внутрішньо переміщених осіб став музично-терапевтичний концерт «Надія у вдячності», до якого долучилися інструктори з надання духовної та психологічної підтримки «Відновлення». Ще наприкінці минулого року нам вдалося провести інтернет-конкурс юних композиторів «Junior Impreza» та майстер-класи від членів його журі у програмі «Назустріч юному митцеві», і цьогоріч ми не зрадили традиції.

    Також ми організували творчу зустріч «Історія цимбалів» від харківських музиканток Анастасії Шморгун і Вероніки Івоніної та лекції-практикуми «Art Therapy Force» від відомого британського композитора, професора музичних і гуманітарних наук Единбурзького університету, нейромузиколога Найджела Осборна. Власне, він і надихнув нашу команду на нові ідеї та проєкти.

    – Відомо, що арттерапевт Найджел Осборн познайомився з українськими педагогами і митцями під час проєкту «Ukrainian artists camp» у Хорватії минулоріч у вересні. Які проєкти стимулювало ваше знайомство з винахідником методології використання музики й мистецтва для підтримки жертв воєнних конфліктів?

    Євгенія Марчук: Найджел Осборн – унікальна особистість. Авторську методику арттерапії він розробляв під час війни в Боснії та Герцеговині у 1992–1995 роках, після чого її застосовували на Балканах, Кавказі, Близькому Сході, у Східній Африці, Південно-Східній Азії та Індії. Найджел отримав Премію Свободи Інституту миру у Сараєві за роботу з боснійськими дітьми під час облоги міста. Ми неймовірно раді співпрацювати з такою багатогранною талановитою людиною.

    Цьогоріч ГО «ІмпрезаТерра» із менторською підтримкою Найджела Осборна втілює проєкт «Сила музики», покликаний психологічно підтримати цивільних і військових, які постраждали під час війни. Це – музично-терапевтичні заходи, які націлені на опанування рівноваги фізичного й емоційного стану. Під час візиту Найджела до Черкас ми влаштовували мініконцерти, назвавши їх «Мистецькі пігулки», в черкаських лікарнях для поранених військових. До нашої ініціативи охоче доєднувалися студенти Черкаського музичного коледжу та учні черкаської дитячої школи мистецтв № 1. Окрім цього, композитор спілкувався з молоддю на тему ролі музики й музиканта в суспільстві у мирний і воєнний час, ділився досвідом, знаннями.

“Мистецькі пігулки” за участю Найджела Осборна

    Анастасія Комлікова: Навесні на запрошення фестивалю «Музичні імпрези України» до нас приїздила учениця Найджела Осборна, випускниця Единбурзького університету, відома віолончелістка та музична терапевтка Клеа Френд. Із волонтерською музичною місією Клеа побувала у Києві, Харкові та Черкасах. У Черкасах вона провела лекцію-практикум «Музика в суспільстві» у черкаській дитячій школи мистецтв імені Валентина Талаха та концерт-зустріч «Цілюща віолончель» в органному залі Черкаського музичного коледжу за участю Євгенії Марчук, Лариси Снозової та Інни Пшенічкіної.

    Ми отримали безліч захоплених відгуків від студентів, які були вражені щирістю, професійністю і бажанням британки допомогти українцям, зокрема за допомогою музичної терапії. Звичайно, і ми, організатори фестивалю «Музичні імпрези України», і коло наших прихильників із нетерпінням чекаємо нових зустрічей з нашим британським партнером, який вже став справжнім другом, Найджелом Осборном для реалізації нових ініціатив.

“Цілюща віолончель” з Клеа Френд та Інною Пшенічкіною

    – Ви робите надзвичайно важливу справу – транслюєте українську музику на весь світ, водночас музикою зцілюючи серця, загоюючи душевні рани українців у важкий для нас час, вселяєте віру у перемогу, надихаєте на боротьбу. Чи готові ви поділитися планами на найближче майбутнє?

    Євгенія Марчук: Наша команда доволі амбітна, тож планів у нас багато. Про деякі наразі змовчу, щоб не наврочити, – свого часу всі про них дізнаються. Ми продовжуємо брати участь у волонтерських ініціативах, зокрема намагаємося раз на місяць влаштовувати органні концерти-лекції для проєкту «Екскурсії “Сила історії”. Черкаси»; розвиваємо міжнародний конкурс «Junior Impreza» і, звісно, чекаємо на візит Найджела Осборна для мистецьких зустрічей із військовими, дітьми, молоддю й утілення низки ідей.

Зустріч Найджела Осборна з молоддю Черкас
    

    Анастасія Комлікова: Хочу зазначити, що за 8 років існування фестивалю «Музичні імпрези України» наші заходи відвідало понад 500 000 слухачів. Серед важливих персоналій фестивалю і колективів – натхненні творчі люди, які відчувають потребу культурних подій, підтримують розвиток проєкту і сприяють проведенню різноманітних фестивальних заходів. Ми цінуємо кожного, намагаємося почути й відчути людей, які палають любов’ю до музики. Прагнемо не зупинятися на досягнутому, а лише набирати обертів, аби українська музика звучала в кожному куточку не лише нашої країни, а й інших міст світу.

Світлини Антоніни Радченко

Публікація: український інтернет-журнал "Музика"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів