«Буде тобі, враже, так, як відьма скаже»: Херсонський театр Куліша розповів черкасцям про окупацію

 


        11 квітня 2024 року Херсонський театр імені Миколи Куліша представив у Черкасах моновиставу Сергія Павлюка «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже» за п'єсою Олени Маляренко.

Херсонська журналістка, письменниця Олена Малеренко, перебуваючи в окупації, фіксувала події, життєві історії поневоленого міста, які знайшли відображення у низці її поезій та новел. Ці оповіді й лягли в основу п'єси «Протитанкова відьма», яку авторка написала на прохання генерального директора Херсонського театру імені Миколи Куліша Олександра Книги. 

– Вирвавшись з окупації, я кілька місяців жив у Львові і продовжував слідкувати за тим, що відбувається у рідному Херсоні. Тоді я побачив ці новели про пригоди жінки в окупації, у яких письменниця стібеться з орків. Пізніше ми познайомилися з Оленою, і я запропонував їй написати п'єсу. Це реальна історія всього того, що відбувалося в Херсоні: спочатку захоплення, потім затоплення, випробування вогнем, водою. Героїня п'єси, коли відійшла вода, рятує свою квартирку і в цей час розповідає історію, спілкуючись по Скайпу зі своєю кумою, яка поїхала в Угорщину. Зрозуміти людині, яка перебуває там і дивиться російський телевізор, те, що відбувається у нас, складно. І героїня намагається їй це пояснити. Ми хочемо розповісти про окупацію тим людям, які її не знали, щоб вони хоч трохи доторкнулися. Ми хочемо поділитися тим, через що ми пройшли, – поділився Олександр Книга.

За постановку вистави взявся головний режисер Херсонського театру Куліша заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк, який з перших днів окупації брав активну участь у протестах та безстрашно розгортав прапор України перед загарбниками. Роль жінки у моновиставі виконала народна артистка України Олена Галл-Савальська, яка довгі дев'ять місяців мріяла повернутися до театрального життя у рідному колективі.

– З Сергієм Павлюком ми попрацювали над адаптацією новели, адже там забагато описів, притаманних журналістам і письменникам, які не є драматургами. У сценічній версії звучать і мої власні автобіографічні історії. До прикладу, на фінал, якого мені бракувало, мене надихнув чоловік фразою про HIMARS. Моновиставу завжди складно грати, тому що ти не маєш часу на перепочинок. Немає часу навіть на  глибокий вдих, бо глядач все помічає, і градус зв'язку між нами тоді знижується. Мені не важко грати фізично, морально – важко. Цю виставу не можна грати кілька днів поспіль, хоча б через день, бо відбувається емоційне вигорання, – привідкрила секрети роботи Олена Галл-Савальська.

Прем'єра вистави відбулася 2 грудня 2023 року у Херсоні, а наступного дня її побачили миколаївці. Вже тричі «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже» збирала аншлаги у Києві, а перед Черкасами показ влаштували у Чернігові, і на ньому теж були херсонці.


    – Подих війни розсипав нас, та в кожному місті, куди б ми не приїжджали, скрізь є херсонці. Влітку ми були на гастролях у Словаччині, і в кожному із семи місті, у яких ми були, на вистави приходили херсонці. Розсипав вітер війни мій колектив по всьому світу, але це – зерно, яке може родити, де впало на гарну землю, там воно і проростає. Наприклад, частина акторів зібралася і зіграли спільну виставу «Заборонений» Сергія Павлюка за п'єсою Сергія Дзюби і Артемія Кірсанова в Кропивницькому;  тікаючи з окупації, частину акторів ми зібрали в Києві і вже в червні місяці відновили у столиці роботу нашого театру. Після звільнення Херсона ми тричі на тиждень граємо вистави в обладнаному Артхабі в укритті, є у нас сцена-трюм, де йдуть моновистави, – розповів про незламність духу херсонських театралів Олександр Книга.

Від перших акордів приспіву пісні «Як ти, Херсоне?» черкаського гурту «SPIV BRATIV», яким починається «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже», театральне дійство заворожило, взяло в полон гармонією усіх компонентів постановки. Глядачі проживали кожну мить, кожну деталь історії разом із героїнею, впускаючи в душі кожне слово, кожну емоцію, кожен порух. На понад годину всі опинилися в Херсоні – часом сміялися крізь сльози, але частіше тишу порушували звуки тихеньких схлипувань зусібіч. 

«Буде тобі, враже, так, як відьма скаже» – вистава з великим серцем, і це серце билося в унісон із глядацьким залом у Черкаському театрі Шевченка.

Над постановкою працювали: режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк; художниця-постановниця, заслужена художниця України Ольга Гоноболіна; художник по світлу Артем Білозубов; звукорежисер В'ячеслав Новосад, відеоряд Максима Прудкуна; відеоінженер Дмитро Галютдінов; генеральний директор-художній керівник Херсонського театру Куліша, народний артист України Олександр Книга; акторка, народна артистка України Олена Галл-Савальська.

Вистава створена за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів