У черкаському театрі покажуть виставу у жанрі кібер-панку та казку-мюзикл про любов до рідної землі

   
  30 вересня відбулася прес-конференція в Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка за участю директора театру Володимира Осипова, режисера-постановника Олеся Павлютіна та режисера-постановника Альони Снігурченко, на якій йшлося про останні досягнення колективу та плани на найближче майбутнє.

   Кілька днів тому у рамках III театрального фестивалю молодої української режисури імені Леся Курбаса відбувся показ двох вистав «Лєна» та «Історія про людину, з якою трапилася історія», створених у Черкаській драматургічній режисерській лабораторії 2013-2014. Критики, які прибули до Черкас з усіх куточків України, дали позитивні відгуки черкаському театру, схвально оцінили гру акторів, зазначивши, що успіх переглянутих вистав завдячує, насамперед, режисурі.
     Сьогодні з’являється ціла плеяда молодих режисерів, які у майбутньому, на мою думку, будуть впливати на розстановку сил в українському театрі,  зазначає Володимир Осипов–  і зараз черкаський театр дає можливість реалізувати їм свої плани та ідеї.
  
    Дві прем'єри режисерської лабораторії, із шести запланованих, вже відбулися, зараз до виходу готується третя вистава. Глядачам обіцяють представити прем'єру наприкінці жовтня або на початку листопада. Над виставою «Сканінг» зараз працюють режисер-постановник Альона Снігурченко з Харкова та достатньо відомий у Херсоні драматург Євген Марковський.
    «Сканінг»  своєрідна і дуже цікава робота. Всі 6 п'єс народилися у Черкасах. Драматурги, коли приїздили, щоб взяти участь у театральній лабораторії, ще не знали, про що будуть писати. Драматургічна режисерська лабораторія – це унікальний проект, аналогів якого в Україні не було, наголошує Володимир Олексійович Осипов.
  Режисер-постановник «Сканінгу» Альона Снігурченко поділилася, що ця п'єса була написана Євгеном Марковським за 10 днів у процесі знайомства з Черкасами та спілкування з жителями міста.

     Ця п'єса про наше майбутнє, десь, через 300 років...,  розповідає Альона Снігурченко.  Ми всі знаходимося в Системі і ця Система контролює людину на всіх рівнях: на рівні думок, на рівні почуттів... Із такої Системи важко вийти. Люди у Системі вважають, що вони живуть у вільній країні, працюючи 16 годин на добу, без вихідних, без часу на творчість, на почуття... Щомісяця відбувається ротація жінок: вони переходять від чоловіка до чоловіка, не розуміючи, що з ними відбувається... Але природа бере своє і Система дає збій... Людина, яка піддається біоритмам природи - є небезпекою для Системи.
– Наразі ще не було подібного жанру на театральній сцені,  додає режисер-постановник Олесь Павлютін це п'єса-фантазія у стилі кіберпанку, на кшталт «Матриці», «Початку» та «Важко бути Богом», п'єса про майбутнє-минуле, спотворене суспільством, де природа пробивається через це спотворення...
     У виставі задіяні Павло Гончаров, Сергій Бобров, Катерина Шакалова, Олександр Кузьменко та інші актори черкаського театру.
 
   Володимир Осипов зазначив, що всі вистави лабораторії відбуваються на камерній сцені, з обмеженою кількістю глядацьких місць, тому бажаючим варто заздалегідь потурбуватися про придбання квитків.
  Крім презентації «Сканінгу», Володимир Осипов повідомив, що 83-ій сезон черкаський драматичний театр розпочав прем'єрою концертної програми ТЕАТР ШЕВЧЕНКА ЗАХИСНИКАМ ВІТЧИЗНИ. 
 Ми вважаємо своїм громадянським обов'язком підтримати наших бійців, і всі кошти, зібрані під час цих концертів ідуть захисникам цілісності нашої державі у зоні АТО,  підкреслив директор театру. 
   Такі концерти заплановано організувати в районних центрах Черкащини. На сьогодні вже визначилися з п'ятьма районними центрами, це  Чорнобай, Сміла, Катеринопіль, Звенигородка та Корсунь-Шевченківський.
  Крім цього, Олесь Павлютін розповів про підготовку нових декорацій та костюмів до ювілейного 400-сотого показу вистави-лідеру черкаського драматичного театру «Кайдашева сім'я». Також, режисер-постановник анонсував нову роботу для дітей та підлідків «Барвінок» Це надзвичайна робота про любов до рідного краю, до України в усіх її проявах: кухня, традиції, культура,  до всього, що робить нас українцями,  говорить Олесь Павлютін Це буде казка-мюзикл про хлопчика Барвінка, героя творів Богдана Чалого, чиї поетичні віршовані казки просякнуті щирою любов’ю до Батьківщини.
     Під час прес-конференції директор театру Володимир Осипов поінформував про ротації у акторському складі театру та назвав імена переможців конкурсу на заміщення вакантних посад артистів драми. Петро Голубченко, Максим Рижевол, Галина Прохорчук та Олена Передрій приєдналися до трупи черкаського театру.
     У найближчому майбутньому Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка зі своєїю містерією «Великий Льох» планує взяти участь у міжнародному театральному фестивалі «Причорномор’я» у Миколаєві. Забігаючи наперед, Володимир Осипов поділився новиною, що в березні наступного року театр планує показати виставу «Войцек» у рамках міжнародного театрального фестивалю, який відбудеться у Бразилії.


Публікації: Черкаський край, Прочерк (2.10),
Прочерк (1.10), Прочерк (Барвінок)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів