У Черкасах значно підвищився рівень тестостерону





Черкаський Театр Шевченка, попри останні витівки зими, вирішив нагадати світу, що весна – це пора, коли гормони нестримно вирують, а люди, підвладні первісним  інстинктам, прагнуть  кохання. Відтак, минулої неділі, 4 березня, театральну спільноту міста феєрично збадьорила  чергова прем'єра з інтригуючою назвою «Тестостерон, або Гормон кохання».

   Заслужений діяч мистецтв, режисер Тернопільського обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка В'ячеслав Жила поставив у Черкасах відверту комедію за мотивами п'єси польського драматурга Анджея Сарамоновича в перекладі відомого українського письменника Олександра Ірванця, яка навряд чи когось залишить байдужим. Наприкінці минулого року прем'єра «Гормон кохання, або Тестостерон» в Тернопільському театрі викликала шквал емоцій та обговорень, неоднозначних коментарів та відгуків, але від першого показу популярність постановки набирає обертів та продовжує збирати аншлаги.
– Цей твір — про кохання, – зазначає автор перекладу Олександр Ірванець.  – Це прекрасне почуття, яке пориває чоловіків на здійснення подвигів задля жіноцтва, має конкретне фізіологічно-гормональне підґрунтя, про що й розповідається у п'єсі. 
  Сім неперевершених акторів-чоловіків, сім дійових осіб оголюють свої душі, дозволяючи глядачам проникнути у найпотаємніші куточки чоловічої психології, почути сакральні зізнання та відверті бажання. А поштовхом до такої чоловічої сповіді стають ВОНИ – ті, хто об'єднує чоловічу спільноту, заради кого чоловіки втрачають голову, йдуть на божевільні вчинки, зраджують своїм переконанням, а потім звинувачують у всіх смертних гріхах… Жінки… самобутні, незбагненні, недосяжні, фурії, цариці, милі монстри, тендітні квіти, хижі левиці, грайливі кішечки…
  І навіть, коли у день весілля, наречена зізнається, що «її серце належить іншому»,  чоловіки гуртуються і свято не скасовується…
Своєрідний чоловічий гумор, тонка іронія, майстерно вплетений, майже детективний, сюжет, безкоштовні настанови, як досягти успіху в шоу-бізнесі, наукові цитати зі справжніх енциклопедій, – складові успішного театрального матеріалу.
    Чудове режисерське рішення В'ячеслава Жили, яскраві образи героїв, бездоганні костюми Надії Нікіфорової, що вражають елегантністю і вишуканістю, вдалі декорації, які не затьмарюють блискучу гру акторів, соковитий переклад Олександра Ірванця та музичне оформлення гурту «Друга ріка» вирізняють «Тестостерон, або гормон кохання»  з-поміж інших театральних постановок. 
     
Для тих, хто не боїться труднощів перекладу, можу порадити переглянути польський фільм  2007 року «Тестостерон», аби ще раз пересвідчитися в унікальності театральної постановки та майстерності наших акторів.
Все ж, мушу попередити, що одного перегляду вистави буде замало, аби достеменно відчути глибину монологів та зрозуміти філософію мізансцен. Тож, одразу плануйте кілька відвідин цієї вистави ;). 
   Дехто з глядачів у соцмережах порівнював «Тестостерон» з аншлаговими (на превеликий жаль - авт.)  виставами Київського театру-студії імпровізацій «Чорний квадрат», певно тому, що забракло ще одного перегляду, аби навіть на думку не спадало подібне порівняння. Хочу наголосити, що «Тестостерон» – це інтелектуальна вистава, з вишуканим гумором та віковим обмеженням, щоб повнолітня публіка, яка має певний досвід стосунків, подивилися на своє ставлення один до одного з іншого ракурсу та  замислилася над цінністю взаємин ще більше.
А загалом, завдяки деректорові-художньому керівникові Черкаському Театру Шевченка Петру Ластівці, черкащани продовжують відкривати для себе нові театральні горизонти, адже Петро Петрович не цурається запрошувати для роботи талановитих відомих режисерів, чиї постановки користуються неабияким успіхом у черкаських шанувальників театрального мистецтва. Чого варті лише нещодавні гучні прем'єри «Продавець дощу» режисер-постановник   Микола Яремків та «Не турбувати, або Шаленство в готельному люксі» режисер-постановник Сергій Павлюк. А вже незабаром на черкаських театралів чекають нові приємні мистецькі несподіванки.
   Наразі, хто ще не відчув дію гормону кохання – мерщій по квитки!
Заслужений артист України Сергій Бобров (Фістах), актори Михайло Кондратський (Ставрос), Павло Гончаров (Корнель), Олег Телятник та Олексій Клименко (Януш), Максим Рижевол (Титус), Олександр Кузьменко (Третин) та Петро Голубченко або Олексій Клименко (Робаль) вже готові до весільної церемонії.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів