Свято Віри у Чигирині



Колиска козацького духу гостинно закликала всіх бажаючих 26-27 травня на третій фестиваль Всеукраїнський фестиваль «VIRA FEST», аби поринути у вир української культури та разом відсвяткувати день Святої Трійці. Гетьманська столиця на два дні стала осередком народних традицій, мистецтва, музики та джерелом найкращих національних цінностей.
Перший день Фестивалю «VIRA FEST-2018» розпочався символічно з Троїцької ходи та встановлення рекорду Україні з наймасовішого запуску повітряних голубів. Представник «Книги рекордів України» Олена Добридень зафіксувала, як двісті білосніжних символів миру здійнялися у височінь, уособлюючи чистоту, добро, свободу і віру.
Наші голуби – це символи, 200 символів того святого духу, який у вигляді вогненних язиків зійшов на апостолів господніх і зробив їх іншими людьми, вже не земними, а небесними людьми. Тому, святкуючи це свято, ми мислимо про своє вічне майбутнє і блаженне життя, – наголосив у вітальному слові митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП владика Іоан. – Ми закликаємо, щоб дух святий зійшов на нашу Україну, на Чигирин, на всіх наших українців, на воїнів наших, які захищають батьківщину, і допоміг нам подолати всі негаразди і розбудувати славну Україну во славу Бога – Отця, Сина і Святого Духа.
Від розмаїття заходів та подій голова йшла обертом, а ноги не знали куди нести, адже все хотілося побачити, почути, відчути, торкнутися, скуштувати і скрізь встигнути. Першого фестивального дня на головній сцені виступали учасники Всеураїнського конкурсу духовної пісні у категорії «Аматори», у той же час на локації Театр OpenAir просто неба Черкаський Театр Шевченка представляв виставу «Наталка Полтавка» за однойменним твором Івана Котляревського, а навколо розгорнувся барвистий ярмарок, фудзона та безліч цікавих локацій, на яких проходили унікальні майстер-класи, гутірки, розташувалися майстерні, фотозони, різноманітні розваги і навіть контактний зоопарк. Для прихильників спортивних видів діяльності, організатори запропонували шалені забіги косплею та захопливий автоквест «Скарби гетьмана» від Автомобільного клубу «Черкаси». Паралельно, у місцевому будинку культури діяла мобільна виставка цікавої науки, а в післяобідню пору була нагода переглянути виставу «Кайдашева сімя» від столичного театру «Срібний острів».
Справжніми героями першого фестивального дня, особисто для мене, стали артисти Черкаського Театру Шевченка. На підмостках, просто неба, під палючим сонцем, поривами вітру, серед вуличного гамору, під гучне відлуння головної сцени семеро акторів без мікрофонів у супроводі двох скрипок, віолончелі, кларнету, гітари і флейти майстерно та професійно без антракту понад дві години самовіддано працювали для тих небагатьох глядачів, які прийшли на зустріч з театральним мистецтвом.
Увечері на гостей першої козацької столиці чекали драйвові виступи популярних українських виконавців Назара Хассана (Хас) і Злати Огнєвич. Щоправда, виступ Хаса виявився дещо коротшим, ніж було заявлено в програмі, та, сподіваюся, він встиг зарядити глядачів невгамовною енергією, підкорити жіночу аудиторію неймовірною харизмою та завоювати прихильність чоловіків патріотичними текстами пісень.
Другий день фестивалю розпочався з велопробігу Черкаси-Чигирин, а далі не менш цікава та насичена програма. Діяли всі локації минулого дня, ярмарок, фудзона, мобільна виставка цікавої науки, відбувалися різноманітні квести, майстер-класи, проходила бойова спортивна розминка від Всеукраїнської федерації різних видів бойових мистецтв імені В. Синєбрюхова та велозмагання для дітей.
Цього дня на локації Театр OpenAir малюків розважав Черкаський академічний театр ляльок, актори якого, дякуючи богу, працювали з мікрофонами, тож, глядачі могли отримати насолоду від пригод лялькових героїв.
На головній сцені у Всеукраїнському конкурсі духовної пісні змагалися професіонали, серед яких знайомі обличчя вже відомих на Черкащині музикантів. Відтак, для музичної тусовки випала ще одна чудова нагода зустрітися та поспілкуватися з черкаськими талантами. Відтак, серед конкурсантів можна було бачити Сергія Боброва і Макса Кривобородова (дует Флетчер), Сашка Дубину з гуртом «Сонце в кишені», Юлю Ярошенко, Костю Доброцького, місцевий гурт «Простір» та інших.
Головою журі Всеукраїнського конкурсу духовної пісні в категорії «Професіонали» виступила народна артистка України, телеведуча і талановита співачка Марія Бурмака, яка не лише взяла участь в нагородженні коркурсантів, а й подарувала всім свою пісню
  Кожен гурт був дуже самобутній, хтось більше хвилювався, хтось менше, але я думаю, що з цього фестивалю кожен з вас поїде з натхненним серцем, сповненою душею, і з силою перемагати далі, тому що місце сили – Чигирин,  запевнила Марія Бурмака перед оголошенням результатів пісенного конкурсу.
До того ж, за започаткованою минулоріч традицією, в межах фестивалю відбулося видовищне дійство грації, краси і таланту «Красуня VIRA FEST», під час якого визначили найвродливішу дівчину 2018 року. Під час конкурсу милі україночки дефілювали подіумом в етнічному вбранні від Творчої майстерні Теліженко та віночках від стиліста, дизайнера-модельєра Яни Козловської, представляли вечірні сукні від українського дизайнера та модельєра Олега Садницького і, звичайно ж, демонстрували свої унікальні таланти. Цьогоріч титул «Красуня VIRA FEST-2018» виборола чарівна Мар’яна Левченко з Черкас, для якої номер 13 виявився щасливим.
Запальні вражаючі виступи Золотого голосу Грузії в Україні Шмагі Тагіашвілі та гурту KAZKA стали чудовим завершенням третього Всеукраїнського фестивалю «VIRA FEST» у Чигирині.
Окремо хочеться відмітити професійних ведучих Анну Заклецьку і Юрія Доника, які ні на хвильку не втрачали контролю над дійством, підтримували один одного, спілкувалися з аудиторією, учасниками, гостями, дарували свої усмішки, підбадьорювали, заохочували і майстерно виходили з незапланових ситуацій.
Загалом, щоб там не говорили, а організація фестивалю – це пекельна робота. І лише ті, хто на собі коли-небудь відчував ту величезну відповідальність за запуск потужного механізму під назвою Фестиваль розуміє, скільки сил йде на те, щоб подія відбулася. І якщо більшість відвідувачів та учасників збережуть спогади і враження у своїх серцях – це означає, що все вдалося. Невеличка перерва і команда організаторів знову береться до роботи, аби наступне дійство вийшло ще кращим.
– Я впевнена, що наша VIRA перетворить Чигиринську землю у Храм під відкритим небом, у християнську столицю добра, любові, взаєморозуміння і віри, – наголосила під час офіційного відкриття «VIRA FEST-2018» засновниця та ідейна натхненниця фестивалю, президент ГО «Ділові Українські Жінки» та голова ГР «За процвітання Черкащини» Наталія Колодницька.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів