На Черкащині відбувся масштабний Екофестиваль



«Біжи з користю для довкілля» – під таким гаслом у Ліплявській ОТГ, що на Канівщині, пройшов наймасштабніший за останій час в області Екофестиваль.
    Надзвичайно важливий для сьогодення захід втілився завдяки  спільним зусиллям та взаємопідтримці Благодійної організації «Благодійний фонд «Урожай-громаді»,  Агроіндустріального холдингу МХП  та Департаменту  культури та взаємозв'язків з громадськістю Черкаської ОДА, адже проект «Екофестиваль у Ліплявській ОТГ» цьогоріч став одним із переможців обласного конкурсу  з відбору соціальних проектів неурядових організацій. На реалізацію ініціативи область спрямувала 52 тисячі гривень, ще 50 тисяч підтримки проект одержав від Благодійному фонду «Урожай-громаді» та агроіндустріального холдингу МХП.
– Така подія відбувається вперше. «Урожай» підтримує багато різноманітних заходів, які проходять у селах Черкащини. Але ми розуміємо, що сьогодні екологія і навколишнє середовище є невід’ємною частиною нашого життя: це те, що ми залишимо після себе, те, де живемо зараз ми з вами, – зазначає директор ТОВ «НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік. – Сьогодні багато говорять про екологію, про загальні екологічні поняття та екологічний стан планети, але ми не помічаємо того, що відбувається прямісінько перед нами. Зважаючи на це, ми вирішили розбудити людську свідомість, задіяти  всіх у наведенні ладу у наших громадах. Це перша ластівка, за допомогою якої ми намагаємося закликати всі громади, всі села, всіх небайдужих до збереження навколишнього середовища.
Команди з семи об’єднаних територіальних громад Черкащини: Карашинська, Набутівська, Степанецька, Ліплявська, Білозірська, Мліївська та Моринська зголосилися взяти участь в екологічній події обласного значення. 
  Ми не змогли відмовитися від пропозиції взяти участь у змаганнях. Оскільки хлопці в нашій громаді зайняті на полях, адже саме зараз йдуть жнива, то вирішили приїхати сюди у жіночому складі, – говорить староста села Сахнівка, представниця Набутівської ОТГ, Світлана Слободяник.  Ліплявська громада започатковує дуже хорошу справу і ми сподіваємося, що й в нашій громаді, яка, до речі, існує з 2016 року, проводитимуться такі екофестивалі. Наразі екологічні питання досить болючі. У Сахнівці  ми вже започаткували вивіз сміття, у нас є санкціоноване сміттєзвалище, куди щомісяця ми вивозимо сміття від населення. Завдяки цьому, значно менше стало сміттєзвалищ по лісосмугах, по лісах, по селу.
Учасники екофестивалю мірялися інтелектом під час ековікторини, створювали екоплакати, презентували креативні функціональні вироби з пластику та змагалися  з плогінгу. Безперечно, саме плогінг і став родзинкою екофестивалю, адже цей сучасний вид спорту, який бере початок у Швеції, стрімко набирає обертів серед еко-активістів усього світу. Учасники змагань замість типового бігу на швидкість, за певний проміжок часу мали збирати і сортувати сміття на заздалегідь визначеній території у пакети відповідного кольору.
– Зрозуміло, що екологія стосується кожної людини, і кожного з нас вона стосується по різному: для когось важлива проблема амброзії, для когось – сміття, для когось – питної води. Працюючи з громадами, ми їх готуємо до залучення коштів, готуємо їхню свідомість, ми сіємо зерно аналізу своєї поведінки, хочемо, щоб змінилися звички, щоб люди були спроможні використовувати ті можливості, які дає світ, можливості, які використовують в інших країнах, – запевняє директорка БФ «Урожай-громаді», керівниця проекту «Екофестиваль у Ліплявській ОТГ» Тетяна Волочай. Наша основна діяльність – ефективно підготовувати громади. Не випадково ми запросили долучитися до фестивалю саме об’єднані територіальні громади, оскільки у них є ресурси, у них є влада і кошти, щоб впроваджувати екопроекти. Ми хочемо заразити їх своїм драйвом та енергією через плогінг, через екофестиваль, щоб вони теж у своїх громадах започатковували подібні заходи та готувалися до більш масштабних екопроектів.
Організатори фестивалю запросили голів об’єднаних територіальних громад, аби на прикладі Ліплявської ОТГ продемонструвати, як, завдяки небайдужості та згуртованій роботі,  можна зберегти довкілля, потурбувавшись про гідний спадок для прийдешніх поколінь. 

          У нас прекрасне село, ліси, Дніпро, але все вже настільки засмічене, що просто необхідно починати діяти, саме тому сьодні на Ліплявській  землі і проходить цей фестиваль, – наголошує господар заходу, голова Ліплявської ОТГ Сергій Геращенко. – Дуже сподіваюся, що відсьогодні ми перестанемо смітити, а почнемо прибирати. Зі свого боку, найближчим часом ми встановимо  контейнери для пластику і вже шукаємо підприємства, які зможуть його переробляти.

Усі учасники екофестивалю з неабияким азартом та завзяттям демонстрували свою небайдужість до нагальних проблем екології під час змагань із плогінгу. Звідусіль на прибережній зоні Дніпра, де проходили змагання, долинав дзвін скла, хрускіт пластику та шурхіт паперу у супроводі підбадьорюючих вигуків спортсменів.

    –  Ми зібрали десь мішків 15, переважно це скло і пластик. Загалом, територія дуже захаращена, – ділиться учасниця плогінгу представниця Степанецької ОТГ Антоніна. Ми залюбки зголосилися на таку цікаву пропозицію, особливо нам сподобалася ідея  очистити навколишнє середовище.  Нам би дуже хотілося проводити подібні змагання і в нашій громаді. 
Звичайно ж, всі з нетерпінням чекали оголошення результатів. Чимало учасників «Екофестивалю у Ліплявській ОТГ» були відзначені особливими призами та нагородами. Відтак, дітлахи, які брали участь   у особливому конкурсі «Від зернинки до картинки» отримали яскраві цікаві подарунки від благодійної організації «Благодійний фонд «Урожай – громаді», громадська діячка, керівниця соціальних проектів агроіндустріального холдингу МХП Ірина Ванникова вручила грошовий сертифікат наймолодшому учаснику екофестивалю 15-ти річному Вадиму Савєльєву з Мліївської ОТГ та відзначила Степанецьку ОТГ за активну участь у збереженні довкілля грошовим сертифікатом на придбання сміттєвих баків для збирання роздільного сміття. Крім цього, кожен мистецький колектив отримав Дипломи за творчу підтримку обласного свята «Екофестиваль у Ліплявській ОТГ».

За підсумками «екологічного-розігріву» у номінації «Магістр екологічних наук» з максимальним відривом перемогла команда Білозірської ОТГ, у номінація «Від пляшки до екологічного витвору» переможцем стала  команда Моринської ОТГ, Диплом «Творці найкращого екоборду» потрапив до Набутівської ОТГ, а «Найкращою групою підтримки» визнано господарів заходу – Ліплявську ОТГ.

Кожна команда, яка відчайдушно боролася за першість з нового виду спорту – плогінгу, не залишилися без уваги та винагороди. Усі учасники були відзначені Дипломами у різних номінаціях, таких як «Екоспринтери», «Ековажкоатлети», «Еколегкоантлети», «Фітнес-плогери», «Найкраща командна робота», «Ідеальне сортування» та «Найбільша вага». Беззаперечну перемогу у першому «Екофестивалі у Ліплявській ОТГ» здобула молодіжна команда Білозірської об’єднаної територіальної громади, зібравши 155 кілограмів і 600 грамів сміття.
Загалом під час плогінгу учасники зібрали 718 кілограмів паперових, пластикових та скляних відходів.
    –   Ми відчували свою перемогу. Особливо, коли побачили скільки сміття ми назбирали, ми зрозуміли, що це перемога,  навперебій, не приховуючи емоцій, зізнаються переможці забігу. – Загалом, збирати сміття було не дуже важко, а от носити мішки – набагато тяжче. Ми впевнені, що наступні змагання пройдуть, звісно, у Білозір’ї. У нас в громаді ми постійно влаштовуємо суботники і в школі, і в сільській громаді, під час яких ми збираємо сміття. Сьогодні ми навчилися сортувати і передамо цей досвід своїй громаді.
 Відповідно до умов фестивалю, команда-переможець отримала Сертифікат на 5 тисяч гривень, команда, що посіла друге місце, – 3 тисячі, а команда, яка опинилася на почесному третьому місці, –  2 тисячі гривень. Кожна команда-учасник плогінгу отримала заохочувальні призи – Сертифікати на 1 тисячу гривень в будівельний гіпермаркет «Епіцентр», де вони зможуть придбати сміттєві баки, або сміттєві пакети, словом, все, що допоможе у боротьбі зі сміттям.
    –         Сьогодні ми підняли надзвичайно актуальну проблему – екологія, яку кожен відчуває на собі, – зазначає  директор дніпровської філії ТОВ «Урожай» Олександр Трохимець. – Ми хочемо, щоб цей фестиваль був поштовхом для дій. Ми хочемо достукатися до людей, щоб кожна людина зрозуміла важливість екологічних проблем, які, насамперед, стосуються життя в селі: це вода, це сміття, це повітря та інші. Ми прагнемо, аби люди зрозуміли, що кожен повинен почати із себе. Ми хочемо, щоб кожен зрозумів, що необхідно зробити чистішим наш двір, нашу державу, наше життя.
Цікаві конкурси, розваги, вікторини, змагання з плогінгу, лекція про вплив екології на наше здоров’я від Лідії Криштоп, виступи гуртів самодіяльності запрошених ОТГ та сучасного кобзаря Віктора Пашника, частування юшкою і кулішем, нові знайомства, спілкування та впевненість у реалізації спільної доброї справи – таким запам’ятається перший обласний «Екофестиваль у Ліплявській ОТГ».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів