У Холодному Яру "круто замісили"



Перший мистецький фестиваль «Крутий заміс» відбувся 4 серпня в селі Мельники в легендарному Холодному Яру. Ініціатор унікального заходу Юрій Романча, родом з Мельників, впевнений, що енергія Холодного Яру надихає та спонукає на добрі справи.
              – Це місце – самісіньке серце Холодного яру, з якого йде потужна холодноярська енергія, що заряджає все навколо, – наголошує ініціатор фестивалю «Крутий заміс» Юрій Романча. – Передусім, я б хотів поділитися з усіма цією енергією.
Цілком погоджується зі словами Юрія Михайловича і директор науково-виробничої фірми «Урожай» Олександр Воскобойнік.    
    –  Місце й атмосфера неймовірно надихаючі. Сьогодні, завдячуючи Юрію Романчі, в Холодному Яру відбувається досить душевне започаткування, якому сприяє тепла атмосфера,  ліс, природа, а всі присутні, не зважаючи на спеку, у чудовому гуморі, – зазначає  директор «НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік. «Урожай», який долучився до цього заходу, багато займається доброчинністю. Ми розуміємо, що сьогодні не можна просто ростити хліб, або робити іншу справу, наприклад, ліпити глечики, без духовності. Тому, «Урожай» завжди підтримував і буде робити вклади у такі духовні людські заходи. Наразі подібних заходів за участю ТОВ  «Урожай» десятки, а ми хочемо, щоб їх були сотні.  Моя мама вчила: «вклади – тобі повернеться сторицею». Відтак, сьогодні ми вкладаємо, і нам повертається: Господь бог дає нам погоду і добрий врожай.
Фестиваль «Крутий заміс» – це, передусім, фестиваль ремесел, сучасних ремесел. До того ж, на місці, де ще вчора був пустир, розгорнувся ярмарок народного мистецтва, відбувалися традиційні майстер-класи, творив постановки холодноярський дитячий аматорський театр під керівництвом актора Черкаського Театру Шевченка Олега Телятника, зі сцени запалювали драйвовими виступами талановиті виконавці,  всі охочі брали участь в Холодноярському квесті, поети з різних куточків України змагалися в поетичному батлі (представники зі Львова, Южноукраїнська та Олексій Юрін з Черкас), гості й учасники фестивалю знайомилися, спілкувалися та знаходили однодумців для майбутньої реалізації спільних проектів та втілення мрій, таких, як, власне, втілена мрія ініціатора заходу Юрія Романчі.
          – Зараз ми будуємо Музей ремесел Холодного Яру. Це буде непростий музей, – ділиться планами Юрій Михайлович. –  Ми хочемо відтворити історію: якщо експонат гончарний круг, то він повинен крутитися, і на ньому має бути глина. Нам потрібно відродити, можливо, трохи втрачену духовність, ми прагнемо повернути покоління до витоків ремесла.
У межах «Крутого замісу» розпочала роботу перша школа ремесел. Люди з різних куточків України (Києва, Дніпра, Черкащини), які полюбили глину, прибули до Холодного Яру, аби стати першими учнями десятиденного курсу народного ремесла. 
– Сьогодні ми відкриваємо школу гончарства, а далі розпочне роботу школа бондарства, школа лозоплетіння, –  запевняє Юрій Романча. – Ми постійно шукаємо майстрів, і вони є – люди, які  перейняли ремесло від діда-прадіда. Такий народний скарб треба зберегти, бо, якщо ми це втратимо, ми втратимо зв'язок із минулим, а коли ми не знатимемо свого минулого, то й не матимемо майбутнього.
Досить символічно, відкриття фестивалю «Крутий заміс» ознаменувалося божим благословенням та неймовірним виступом переможця пісенного шоу «Голос країни», протоієрея Олександра Клименка
       – Я прошу Господа Бога, щоб він благословив це починання не лише, як священик, а й як тато, тато, у якого четверо дітей, дітей, яким варто бачити навколо прекрасні приклади того, як можна своїми руками щось будувати, а не руйнувати, як можна щось народжувати, а не вбивати, –  звернувся зі сцени отець Олександр Я бажаю, щоб такі починання слугували певним добрим вірусом, який би розповсюджувався навколо. Щоб люди, які ще не почали чогось свого нового, побачили, що людина, часто-густо починає з нуля, а виходить щось цікаве і щось потрібне багатьом. Ми всі подібні Богу, ми – творці. Дай Боже, щоб ця творча жилка у нас ніколи не пропадала!
Однією з родзинок заходу стала наймасовіша глиняна толока, під час якої команди закладали основу стін майбутньої хати-топтанки. Саме на «Крутому замісі» випала чудова нагода, якщо самому не взяти участь у толоці та будівництві хатинки, то стати свідком такого народного творіння.
      – Коли ти торкаєшся землі – ти відчуваєш Всесвіт, – переконаний ініціатор фестивалю Юрій Романча.
      Цілісінький день фестиваль вирував енергією, дихав на повні холодноярські груди, насичував позитивом, враженнями та прагненням бути ближчим до своєї землі, свого коріння, народних знань та умінь.
 – Головний меседж нинішнього заходу – це людяність, – наголошує директор ТОВ «НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік. –  Ми цінуємо людяність у своїй компанії, і несемо її в маси це головне.
Жоден присутній на першому мистецькому фестивалі «Крутий заміс» не нудьгував та знайшов заняття до душі. Енергійна харизматична ведуча заходу Ольга Касянова повсякчас тримала руку на пульсі фестивалю та, окрім оголошення виступів на сцені, підказувала, на яких локаціях, що відбувається, де можна себе реалізувати, спробувати щось нове, навчитися цікавим ремеслам, або позмагатися за винагороду. А ще організатори потішили всіх неймовірно смачним частування прямо з вогню та прохолодним квасом, який був справжнім порятунком спекотної днини. Учасники квестів, змагань, поетичних батлів та конкурсу на «Кращий Мельниківський дворик» отримали Дипломи фестивалю «Крутий заміс» та грошові винагороди.
Чудовим завершенням фестивалю стало облаштування Яру Півоній, який незабаром перетвориться на квітучу візитівку Холодного Яру,   приваблюючи на цю місцину романтиків і закохані пари, та виступ музичного гурту «Простір» з Чигирина. 
       – Не можна жити тільки історією, треба творити історію. Саме тут сьогодні твориться новий виток історії Холодного яру, – зазначає директор ТОВ НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік. – Я впевнений, що через 3-5 років ви не впізнаєте це місце. У найближчих наших  планах  накрити музей, який буде не просто музеєм, це буде школа мистецтв, унікальна школа народних ремесел.
Організатори прагнуть зробити фестиваль «Крутий заміс» щорічним і проводити його першої суботи серпня, збираючи шанувальників народного промислу не лише з України, а й з інших куточків світу.


Публікації: The world news. Ukraine




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів