З корабля на бал – Андрій Любка з Форуму видавців у Львові приїхав презентувати новий роман в Черкаси

     
  
    Двічі «Книжковий Маестро» запрошував Андрія Любку на Черкаський Книжковий фестиваль, і обидва рази через певні обставини письменник не зміг відвідати значиму літературну подію міста. І ось, нарешті, 26 вересня 2018 року «планети зійшлися» так, аби зустріч Андрія Любки з черкаськими читачами відбулася. І не проста зустріч, а початок літературного сезону «Книжкового маестро» зі знайомства з новою книгою Андрія – психологічним трилером «Твій погляд Чіо-Чіо-Сан».

     – Коли вийшла нова книжка і я замислився, куди поїхати з презентацією, то вирішив, що в Черкаси поїду обов'язково, тому що під час минулого мого туру, який відбувся 3 роки тому, Черкаси – це було місто, де відбулася найкраща презентація, організована на високому рівні, – зазначив Андрій Любка на початку прес-конференції в прес-центрі «Нової Доби». – З тієї зустрічі я виніс не просто теплі спогади, а захоплені спогади. Мені здалося, що Черкаси – місто, в якому вирує літературне життя, у якому сформувалося певне творче середовище не лише людей, які читають книжки, але й тих, які можуть якісно організовувати літературні події. Я вирішив, що попри те, що не їду з туром у міста центральної України, все одно у Черкаси точно заїду, і тому я тут.

     «Твій погляд Чіо-Чіо-Сан» був певним викликом для автора, адже Андрій Любка поставив собі завдання написати щось, над чим, він не працював раніше, спробувати написати твір у жанрі не притаманному українській літературі. 
   
  – Це психологічний трилер, раніше таких книжок я не писав, – зізнався Андрій Любка. – Психологічний трилер – це не найпопулярнішій жанр серед наших письменників, але мені хотілося щоб книжка була, як фільм, і щоб фінал цього роману був приголомшливий, щоб він дивував читача, певною мірою вивертав його назовні, вчив позбуватися стереотипів та уявлень про «чорно-білий» світ. 

    Для написання цього роману авторові довелося поїхати в три різні країни, аби на власні очі побачити місця, якими мандрують його герої.  А задля того, щоб виписати реалістичний фінал Андрій прочитав близько 20-ти книжок на специфічну тематику та вступив у дискусію з першим читачем свого роману.  Після дружини Андрія Любки, книгу прочитав лікар, і саме разом з цим лікарем письменник обговорював фінал, аби все було максимально реалістично, щоб «комар носа не підточив». 
      
– Книжка до певної міри символічна, оскільки  вона з одного боку пов'язана з актуальними подіями в Україні, а з іншого боку вона не є політичною, – пояснив автор. – Політичним, чи якимось гостро соціальним є лише початок, оскільки на початку роману п'яний суддя на BМW X5 в Ужгороді на пішохідному переході увечері збиває дівчину на смерть. Історія типова для України, у різноманітних варіаціях вона повторюється в різних українських містах.  Оскільки покарання жодного не настає, чоловік загиблої дівчини вирішує помститися, і тут починається «гонка», переслідування… 


    Звичайно всіх секретів книги Андрій Любка не планував відкривати, заохочуючи читачів до прочитання сучасного психологічного трилеру та чекаючи щирих відгуків на свій твір. 

    Жанр, спрямованість психологічного трилера продиктувала таку потребу, аби книжка ставила більше запитань, ніж давала відповідей. Мені би хотілося, щоб у читача залишився післясмак інтриги, – наголосив Андрій Любка. – Книжка написана від першої особи, від головного героя. Для письменника така позиція зручна тим, що ти не мусиш засуджувати своїх героїв чи давати їм оцінку, ти просто виступаєш спостерігачем.

    Після прес-конференції Андрій Любка презентував свою «найтовщу книгу» на широкий загал у Черкаському Художньому музеї. Варто зазначити, що Черкаси стало 12-м, передостаннім містом, у якому відбулася презентація книги «Твій погляд Чіо-Чіо-Сан». 27 вересня у столиці Андрій Любка планує завершити свій літературний тур на підтримку нової книги. 

                                                                                                                               Публікації: Про все

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів