Військова драма «Мати Апостолів» – уклін матерям, діти яких загинули, захищаючи Україну


             17 листопада у Черкасах відбувся допремєрний показ військової драми «Мати Апостолів» режисера Зази Буадзе, відомого прихильникам українського кіно за фільмами «Червоний» та «Позивний Бандерас».

Презентувати стрічку, яка побачила світ завдяки підтримці Міністерства культури України, до обласного центру завітали кінопродюсер Дмитро Овечкін, який, до речі, уродженець Черкас, та виконавиця однієї з ролей у фільмі, актриса Світлана Осипенко


              
Ніколи не думав, що мені випаде честь приїхати в рідні Черкаси і презентувати своїм землякам фільм, у який ми з командою вдихнули стільки сил та любові,  – зазначив перед показом стрічки продюсер Дмитро Овечкін. – Для мене дуже важливо, щоб мої земляки черкащани побачили ту глибину, ті смисли, ті сенси, які ми вкладали, розгледіли у фільмі потенціал. Не все є таким, як здається: біле не завжди біле, а чорне не завжди чорне. У житті є багато напівтонів та чимало прихованих сенсів. У цьому фільмі на прикладі людей, які живуть на окупованих територіях, на прикладі характерів, образів ми показали, що не все настільки очевидне, як ми звикли вважати.

 Фільм «Мати Апостолів» знятий на Студії «Золоте Руно» за реальними подіями, які відбувалися на сході України у 2014 році, де ще й дотепер продовжуються воєнні дії. Трагізм війни показано через історію однієї людини МАТЕРІ.

За сюжетом, мати пілота водночас кидає звичне життя на мирній території і стрімголов мчить на схід країни на допомогу своєму Михайлу, доля якого, після збиття літака, невідома.


               Фільм тяжкий, фільм болючий, але фільм дуже своєчасний і необхідний для нашого суспільства. На шостий рік війни ми бачимо, як замовчується ця тема  і майже ніхто не підіймає тему матерів, які не менше, ніж наші легендарні воїни пройшли болі, пройшли страждання цієї війни. Тому ми створили фільм саме про біль, яку переживає мати у пошуках свого сина. Фільм є уклоном усім матерям, діти яких загинули, захищаючи Україну, – наголошує Дмитро Овечкін.

 

Головну роль у фільмі блискуче виконала українська співачка, актриса театру і кіно, режисерка Наталія Половинка. Доречно тут зазначити, що черкаський глядач мав нагоду бачити Наталю в стрічці «Поза зоною» режисера Нікона Романченка, яка була показана минулоріч на фестивалі короткометражного кіно «КіноШот» у позаконкурсній програмі від організації «Сучасне українське кіно» та продакшн-компанії «Табор». У фільмі «ТERRA/Поза зоною» Наталія зіграла головну роль – роль матері солдата, котрий відстоює країну на Донбасі.  У воєнній драмі «Мати Апостолів» Наталія Половинка продовжує виконувати свою місію. Наталія ніби злилася воєдино зі своєю героїнею – разом з нею ти віриш, плачеш, страждаєш, любиш… Впадає в око і те, що в реальному світі лауреатка Шевченківської премії Наталія Половинка повертає до життя забуті пісні й саме цим і займається у фільмі її героїня. У найтяжчі миті пісня виривається на волю, серце плече піснею…українською…материнською…




    Виконавиця ролі ще однієї матері у фільмі акторка Світлана Осипенко зізнається, що під час промотуру, вона щоразу залишається в глядацькій залі і переживає стрічку знову і знову, пильнуючи, як сприймає кіно авдиторія у тому чи іншому місті.

           Мені важливо відчувати реакцію залу, адже цей фільм унікальний – він показує війну з незвичного для глядача ракурсу. Тут піднімається тема матерів, причому матерів з двох боків. І образ матері стає всеохоплюючим, він нібито над війною, масштабний і, я би сказала, космічний, – ділиться думками актриса Світлана Осипенко.

В основу сюжету фільму увійшли п’ять різних життєвих епізодів, тобто історія «Матері Апостолів» – збірна історія, але на реальних подіях. За словами творців стрічки, для того, щоб вплести всі історії в хорошу драматургію, скласти всі пазли, режисер Заза Буадзе вирішив показати історію через Маму, і тоді кіно почало створювати себе. Для знімкування фільму, що тривало з лютого до червня 2019 року, кінокоманда ретельно підбирала локації поблизу столиці, які б максимально візуально відповідали краєвидам Донбасу. Такі місцини віднайшлися в селах Київської та Житомирської областей, і на екрані за допомогою комп’ютерної графіки виглядали доволі реалістично, не викликаючи жодних підозр.  Глядачі, які вже переглянули фільм, відзначають реалізм картини.

    У лютому 2020 показ фільму «Мати Апостолів» відбувся на 70-ому Міжнародному кінофестивалі «Берлінале», де були присутні представники і продюсери 9 країн. 

       У Берліні глядачі виходили зі сльозами на очах, але ніхто не міг повірити, що фільм не вигаданий, що він заснований на реальних подіях, які відбуваються в Україні в наш час, ­­– розповів про реакцію закордонних глядачів Дмитро Овечкін. – Головна задача цього фільму – бути показаним у багатьох країнах світу. Наразі ми працюємо з різними організаціями, щоб цей фільм, у який лягли серця всієї знімальної групи, досяг світової спільноти, адже наші сучасні фільми не доходять навіть до канадської діаспори.

Після перегляду фільму у Черкасах Анатолій Панченко, батько загиблого бійця 90-го окремого аеромобільного батальйону Олексія Панченка, не стримуючи емоцій, висловив вдячність творцям стрічки, адже за його словами,  про хлопців зараз менше говорять, хлопці забуті.

       Я батько загиблого. Багато матерів, убитих горем, пройшло перед моїми очима. Ви так чутливо передали війну. Не можу дібрати слів, щоб висловити вдячність за цю картину. Це як бальзам мені на душу, – щиро висловив свої враження батько героя Анатолій Панченко.



                   Я вчергове переконуюсь, що цей фільм дуже важливий для батьків, які втратили найдорожчих, – прокоментувала слова батька загиблого воїна Світлана Осипенко та від імені всіх українців подякувала йому за сина.


«Мати Апостолів» ще один сильний український фільм, про сьогодення, про одвічну любов матері до дитини, матері, яку не можна спинити, як «не можна спинити вітер»... Просякнута символами стрічка про те, що чужих дітей не буває, а на ворожій землі не всі вороги... Кіно про віру... Віру, що сміливим господь допоможе, що з чистими помислами можна пройти мінне поле... Кіно тримає в напрузі від перших кадрів і до фіналу. Потужна робота всієї команди стала запорукою щирості фільму, який нікого не залишить байдужим.


На широкі екрани воєнна драма «Мати Апостолів» вийде 3 грудня 2020.

Виробництво: Україна, «Студія «Золоте Руно» за підтримки Міністерства культури України.

Продюсер: Дмитро Овечкін

Режисер-постановник: Заза Буадзе

Оператор-постановник: Олександр Земляний

У ролях: Богдан Бенюк, Наталія Половинка, Олександр Пожарський, Світлана Осипенко, Станіслав Щокін, Сергій Медін, Юрій Кулініч, Сергій Дерев'янко, Наталія Єфремова, Ірина Тамім, Олег Шульга.

У межах промотуру в холі кінотеатру Україна розгорнулася виставка фоторобіт учасника війни, сержанта, гранатометника Руслана Боровика.


Публікації: Прочерк
"Мати Апостолів" офіційний трейлер



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів