«Я-НОРМ»: у театрі «Дивний замок» показали історію підліткового дорослішання країни


         4 березня 2023 року на сценічному майданчику Київського камерного театру «Дивний замок» (Театр на СОЛОм'янці) відбулася прем'єра вистави «Я-НОРМ» за п'єсою Ніни Захоженко у постановці Алекса Боровенського.  

«Історія підліткового дорослішання країни», уособлена в чотирьох старшокласниках із Бучі, розгортається перед глядачами, відлунючи власними спогадами, емоціями, історіями…


    Сімнадцятирічні Майк, Ліза, Саша і Даша 23 лютого, як завше, проводили разом час на місцевому стадіоні: спілкувалися із притаманною підлітковому віку безпосередністю, виявляли симпатію, співали пісні, жартували, будували плани на майбутнє, ділилися мріями.

    Ранок 24-го лютого зруйнував плани, мрії, долі; війна розділила життя на «до» і «зараз»… І у той час, коли дорослі намагалися врятувати родину, підлітки залишилися сам на сам зі своїми страхами, нерозумінням навколишніх подій, несприйняттям жахливих реалій та усвідомленням цілковитої залежності від батьків, які вирішують їхню долю. 


Постановка «Я-НОРМ» «живе дзеркало» для юного глядача та потаємні двері до підліткового світу, у які можуть зазирнути дорослі. 

Упродовж театральної історії під пісні легендарних The Beatles у свідомості проносилися імена і образи тих, хто поїхав, і тих, хто залишився; тих, для кого війна розпочалася у 2014, і тих, хто прокинувся у війні в лютому 2022; тих, хто з перших днів став на захист країни, і тих, кого назавжди забрала війна…

Режисерська робота Алекса Боровенського в гармонії з акторською майстерністю Марини Бойко, Данііла Примачова, Михайла Загайка та Анни Бахмут змусила знову пережити перші дні повномасштабного вторгнення, пройти весь спектр емоцій та почуттів: від заперечення до прийняття. Я норм. Та чи в нормі зараз усі ми?

Вистава «Я-НОРМ» створена у межах проєкту СуБІЛЬмація, започаткованого, щоб допомагати виразити відчуття та біль людини тут і зараз за допомогою мистецтва.

Світлини з фейсбук сторінки Театр на Соло

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів