«Родинна колиска для захисників» об'єднала військових, ветеранів та їхні родини у серці Холодного Яру


       24 травня 2024 року вже вдруге ініціатива «Родинна колиска для захисників» згуртувала українських воїнів, ветеранів та їхні родини на території мистецького фестивалю «Крутий Заміс» у самому серці Холодного Яру – у селі Мельники на Чигиринщині задля емоційного перезавантаження та психологічного відновлення.

– Спільно з благодійним фондом «МХП – Громаді» у межах програми реінтеграції та реадаптації захисників «МХП Поруч» та ГО «Патріоти рідного краю – Україна»  ми прагнемо об'єднати родини, хочемо, щоб наші військові в родинах були щасливі. Я розумію, що є душевні болі й фізичні травми, але я хотів би, щоб учасники події хоча б на певний час відволіклися від того, що болить, – зазначив ініціатор «Родинної колиски для захисників», директор ТОВ «НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік, додавши, що у планах  організовувати такі заходи не лише на Черкащині, а й по всій Україні. 

Цього дня кілька сотень військовослужбовців та ветеранів війни мали нагоду  разом із родинами взяти участь у командних змаганнях, цікавих майстер-класах з гончарства, виготовлення ляльки-мотанки, випікання хліба тощо, підтримати дітей у дитячих розвагах, повболівати за рідних, друзів чи знайомих у захопливих конкурсах, послухати казки від Сашка Лірника та помилуватися співом Марічки Самовол.
    – У ветеранській політиці є такий вираз: «Рівний – рівному», і це насправді працює. З війни повертаються різні люди – агресивні, спокійні, замкнені в собі. Тут вони зустрічають таких самих ветеранів,  у військових завжди є щось спільне, і вони йдуть на контакт, відчувають, що вони потрібні – і це найголовніша задача такої події, – висловився Віталій Міловський, який після повернення працює з ветеранами в органах місцевого самоврядування у Набутівській сільській громаді. – Крім цього, більшість сімей у день стільки не обіймаються, скільки ми сьогодні обійнялися, і це була лише перша локація командного конкурсу. Тож, уявляєте, наскільки це зближує і підіймає настрій! 

Думку Віталія поділяє і ветеран Сергій Голдиш із Канівщини, який вже вдруге усією родиною, з дружиною та двома дітьми, завітав на подію.

    – «Родинна колиска для захисників» – це важлива нагода побачитися і поспілкуватися з побратимами. Серед своїх легше і простіше. Повністю відволіктися не виходить, бо ти усвідомлюєш, що відбувається на передовій, але родині подобається, вони з нетерпінням чекали цього дня, а молодший син, замість випускного у садочку, виявив бажання провести час тут, на Крутому замісі, – розповів Сергій Голдиш.

До слова, історія Сергія стала поштовхом для започаткування програми, що передбачає лікування та протезування зубів ветеранам. Сергій Голдиш – учасник АТО, за контрактом служив у лавах ЗСУ з 2013 року, брав участь у бойових діях в районі населених пунктів Мар’їнка, Горловка, Грабовське, Піски. У серпні 2014 потрапив у полон, де втратив майже всі зуби, та за сприяння директора ТОВ «НВФ «Урожай» Олександра Воскобойніка Сергію зробили зубопротезування. 

– Цей захід уособлює перетин багатьох ліній. Від початку повномасштабного вторгнення тисячі співробітників «МХП» пішли на фронт захищати свою країну, 300  повернулися і працюють зараз в компанії «МХП». Ми бажаємо нашим захисникам відчути себе цінними і самореалізованими тут в тилу, поки ми ще продовжуємо боротися, хочемо, щоб вони відчули родинне тепло і підтримку.  Програма «МХП Поруч» – масштабна, вона охоплює 13 областей України,  де є потужності «МХП», але Крутий заміс – дуже особливе місце саме в роботі з ветеранами. Саме тут проводяться унікальні практики єднання, релаксу, спілкування між родинами та один із одним, – зазначила  директорка Благодійного фонду «‎МХП-Громаді» Тетяна Волочай.


    Про ініціативу «Родинна колиска для захисників» із вдячністю відгукувалися не лише ветерани, а й рідні військових. Віталія Янчевська, мама воїна зі Звенигородки, зауважила, що психологічне розвантаження необхідне як захисникам, так і матерям, сім'ям – всім тим, хто знає, що таке чекання, адже сьогодні кожен має когось рідного на фронті.

Цього дня окрім спілкування, розваг, смачного частування та відпочинку, учасники заходу дізналися про послуги, на які можуть розраховувати у межах програми реінтеграції захисників «МХП Поруч»: медобстеження, лікування і реабілітацію, юридичну та психологічну підтримку, соціальну  реінтеграцію та професійну адаптацію. 


Подія «Родинна колиска для захисників» завершилася патріотичними натхненними виступами  музичних гуртів «Крутий Заміс» та «Kozak System». 

– Росія раз і назавжди має затямити, що будь-який крок на територію України буде зустрінутий шквальним вогнем і опором, і для того, щоб цей опір був тотальним, люди повинні включати єдність у боротьбі. Коли воїн приїжджає на ротацію, очевидно, що він знаходиться в певному зміненому стані, тому що він приїхав з пекла, де немає нічого, щоб нагадувало про нормальний побут, де немає нічого, щоб нагадувало про нормальні стосунки з родиною. Там немає нічого, що взагалі би нагадувало про мирне життя, там спотворена реальність, і треба примудритися зробити так, щоб воїн на деякий час забув про те пекло, з якого він приїхав, зробити так, щоб він набрався сил. На цій події на Крутому замісі безліч методів,  які йому підходять для відновлення сил: тут і музика, і культура, і смачні страви, і природа – природа взагалі дуже зцілює. А найголовніше – справжнє щире відношення до воїнів з любов'ю, з повагою, з емпатією. Ось це по-справжньому вирівнює баланс.  Важливо те, що сьогодні на заході «Родинна колиска для захисників» зібралася велика кількість людей, аби набратися сили і допомогти тим, кому сьогодні важче. Сьогодні емпатія має бути формулою виживання українського народу, – прокоментував подію соліст гурту «Kozak System» Іван Леньо.

Виступ на Крутому замісі став 259 благодійним концертом «Kozak System» від початку повномасштабного вторгнення, завдяки друзям і партнерам гурту – компанії МХП та БФ «МХП-громаді» музиканти можуть безкоштовно виступати для людей. 

– Компанія «МХП» кожного дня робить все можливе для того, аби наші воїни отримали ефективну зброю.  Сьогодні засновник та CEO «МХП» Юрій Косюк повністю включений у процес війни, ми разом їздимо в зону бойових дій, він опікується великою кількістю бригад, знає, кому що потрібно, знає, як примінити речі, придбані благодійним фондом, а ми особисто з «Kozak System» передаємо все в руки бійцям. Оскільки нас менше, то ми мусимо бути хитріші, мудріші й ефективніші, – наголосив Іван Леньо.

Під час «Родинної колиски для захисників» також відбувався збір коштів на підтримку 93-ї ОМБ «Холодний Яр». 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів

«Лимерівна» Сергія Павлюка феєрично зафіналила гастролі гоголівців у Черкасах