Холодний Яр дивує різнобарв'ям: поле півоній квітне у Мельниках



    Яскраве поле півоній додає барв Холодноярському пейзажу у селі Мельники, на Чигиринщині. Ідею засновника мистецького фестивалю «Крутий Заміс» та голови ГО «Патріоти рідного краю» Юрія Романчі уквітчати пагорби Холодного Яру півоніями у 2018 році підтримав директор ТОВ «НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік.
    – Я охоче підтримав ініціативу Юрія Романчі доповнити Холодноярську красу квітом півоній, і сьогодні ми вже висадили дві з половиною тисячі цих яскравих квітів. Таку красу ми створюємо не лише для Черкащини, а й для того, щоб сюди приїздили люди як з України, так і з-за кордону після завершення війни, – зазначив Олександр Воскобойнік.

    Наразі у Яру налічується 6 сортів півоній: деякі вже відцвіли, є й такі які квітуватимуть пізніше. Щороку люди з усієї України доєднуються до висадки півоній.
    – Сюди приїздили люди зі Львова, Франківська, Харкова, Дніпра, інших міст, і кожен привозив півонію зі свого краю, а хто не привозив, просив розсаду у місцевих, аби все ж власноруч висадити кущ півонії на цьому місці і знати, що це його квітка, – розповів засновник мистецького фестивалю «Крутий Заміс», голова ГО «Патріоти рідного краю» Юрій Романча.

    У планах ідейних натхненників Яру півоній розширювати локацію, формувати ділянки по сортах, зокрема півоневу колекцію збагатять ще 14 сортів квітів, які надав столичний Ботанічний сад імені Миколи Гришка. Відтак 4 серпня на традиційне висаджування півоній запрошують усіх охочих, адже за народними повірями, якщо посадити кущ півоній на свято Марії Магдалини, то вже наступного рік він буде квітнути. Юрій Романча поділився спостереженнями, що деякі півонії, які у минулі роки садили 2 чи 3 серпня ще не квітнуть.

    – Висадження півоній – це вже традиція. Цьогоріч садити півонії будемо лише 4 серпня – у день Марії Магдалини, оскільки потрібно дотримуватися традицій і народних прикмет, які є тим скарбом, що від дідів-прадідів передається з покоління в покоління, – наголосив Юрій Романча.




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів

«Доки світло не згасне назавжди» Кідрука – реальний роман про реальність у реальності