У Завадівці пройшов фестиваль екосвідомості


   
   Минулоріч за ініціативи Благодійного фонду «Урожай-громаді» та фінансової підтримки ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП, а також Черкаської облдержадміністрації, на Канівщині у селі Ліпляве, відбувся перший масштабний екофестиваль під гаслом «Біжи з користю для довкіля».
   Така екоподія згуртувала громади Черкащини, дала поштовх популяризації сучасного виду спорту плогінгу (збирання та сортування сміття під час бігу), батьківщиною якого є Швеція, та спонукала до пробудження екосвідомості жителів черкаської області.
 
    Цього року ідейники екофестивалю та ініціатори плогінг-руху на  Черкащині з новими силами взялися залучати населення до екологічних культурних подій. Після успішного липневого екосвята у В’язівку на Городищині, 21 серпня екоспільнота регіону зібралася у селі Завадівка Корсунь-Шевченківського району на «Екофест у твоїй громаді».

     Напередодні Дня Незалежності України екофестиваль – чудова нагода, щоб люди відпочили від городів, діти пострибали на батутах та побавилися перед початком навчального року, і головне – ми зібрали всіх до купи, щоб люди зустрілися, обговорили наболіле і зрозуміли, що коли всі разом – все буде добре. Відтак, ми з радістю підтримали ідею екологічного фестивалю, – зазначив господар фестивалю «Екофест у твоїй громаді», голова Карашинської ОТГ Анатолій Пархоменко. –  Карашинська ОТГ виграла два проекти екологічного спрямування, один із яких це придбання баків для сміття, і ми хочемо запровадити сортування сміття і розпочати це із Завадівки. Давайте відсьогодні, на цьому фестивалі кожен почне із себе: розпочне піклуватися про чистоту навколишнього середовища та намагатиметься сортувати сміття.

  Тридцять екологічних відчайдухів із шести команд, які представляли Карашинську ОТГ, Завадівський старостат, Мліївську ОТГ, Моринську ОТГ, Набутівську ОТГ та Петропавлівку змагалися цього разу у 5 різних екоконкурсах, аби довести, що саме їхня п’ятірка є найзгуртованішою, найкреативнішою та найбільш екосвідомою. До того ж, кожна команда прагнула отримати грошову винагороду для поліпшення екологічного добробуту своєї громади.  

   Серед учасників були і досвідчені плогери, які минулоріч вже спробували свої сили в екозмаганнях у Ліплявому. Вже знайомі  білі футболки з написом «Я люблю Сахнівку», але вже на інших учасниках, не змогли не привернути увагу.

    Цьогоріч ми сформували команду з молодших учасників, оскільки займатися таким видом спорту як плогінг для старших трохи важкувато. Звичайно, сьогодні ми розраховуємо на перемогу, – поділилася учасниця минулорічного фестивалю, староста села Сахнівка, що у Набутівській ОТГ, Світлана Слободяник.
    Голова Набутівської ОТГ Олег Малюга, який, до речі, забезпечив представників своєї громади транспортом у Завадівку, упродовж усіх турів змагань щиро вболівав за свою команду. 

    Цього року конкурси екофестивалю вражали не лише еконаповненням, а й глибиною змісту. Відтак, чоловікам необхідно було за 30 хвилин змайструвати якісні вуличні меблі з дерев’яних палетів (піддонів) у той час, як дівчати змагалися у конкурсі з графічного екодизайну, створюючи на дощечках соціальні малюнки на тему «Стоп-сміття!». Ще команди віршували на екотематику під час змагань з екопоезії та створювали корисні речі з пластикового непотребу за 5хвилин, відведених на конкурс «екоtrash». І, звичайно ж, плогінг на засміченому узбіччі дороги у селі Карашина.

 –  Хотілося б, щоб після цього свята всі зрозуміли, що не потрібно збирати сміття, потрібно просто не смітити, –  наголосив перед початком змагань голова виробничого підрозділу директор ВП «Валявський» Валентин Галушко.
   
   Робота кипіла: піддони в умілих руках набували форми столиків та стільців, пензлики слухняно вимальовували на дощечках образи, здатні достукатися до свідомості кожного, хто погляне на креативні екологічні заклики, вірші проникали в душу, а пластиковий непотріб перетворювався у годівнички, підвазонники, лійки, умивальники та елементи декору. 

  –  Я вважаю, що цей захід спрямований на те, якою Україна повинна бути: чистою, охайною, і хто, як не молодь, насамперед повинна це робити. Але так склалося, що діти або ще на канікулах, або готуються до поселення в гуртожитки перед початком навчального року. Відтак, ми зібрали команду суто з представників нашої сільської ради: староста, заступники головного бухгалтера, спеціаліст зі звернення громадян, –  така, скажімо, молодіжно-середнього віку команда, –  пояснює заступниця голови Моринської ОТГ Лілія Жуковська. –   Організатори тримали всі конкурсні завдання в секреті, тому ми не знали, що конкретно будемо робити, тож постараємося проявити себе з найкращого боку, тому що ми маємо досвід участі у минулорічному екофестивалі у Ліплявому. Тоді наша команда перемогла в конкурсі екоплакатів  і також отримала грошовий приз із плогінгу, який використали для потреб будинку культури. Чудовий захід, який також спрямований на впізнаваність громади і на зміну свідомості людей, що зараз вкрай необхідно для майбутнього нашої країни. 

   Допоки команди трудилися, як бджілки, еколог ТОВ «НВФ «Урожай» Андрій Осокін  розповідав гостям свята про принципи і правила сортування сміття, діти розважалися на батутах та прикрашали себе аква-гримом, охочі розмальовували полотняні екоторбинки, створювали малюнки на фанері, які пізніше були представлені на аукціоні зі збору коштів на придбання рослин для озеленення села, а для селфі-фанатів на території фестивалю облаштували яскраві тематичні фотозони. Крім цього, чарівні дівчата з вокального гурту «Унісон» створювали святковий настрій та заохочували до танку.

    Після кількагодинних титанічних екологічних змагань і  гості, і учасники екофестивалю нетерпляче очікували результатів, які не забарилися.
        
     Відтак, під час фестивалю «Екофест у твоїй громаді» у селі Завадівка, за підсумками змагань у конкурсі «Екомеблі» третє місце посіла Карашинська ОТГ, на другому – Моринська ОТГ, і на першому місці – Набутівська ОТГ.


У конкурсі «Екодизайн»: третє місце у Мліївської ОТГ, друге – у наймолодших учасників з Петропавлівки, перше місце здобула Набутівська ОТГ.

    У конкурсі «Екоtrash» третє місце виборола Моринська ОТГ, друге – Мліївська ОТГ, на першому – Набутівська ОТГ.

    У конкурсі «Екопоезія» у номінаціях «найвдаліше римування» та «найвиразніша декламація» переможцями стали учасники команди «Карашинська ОТГ. Завадівський старостат».

    У змаганнях з плогінгу за сумарну вагу 161 кілограм із загальних 458 кілограмів перемогу та Сертифікат на 2 тисячі гривень здобула Мліївська команда, команда Мліївської ОТГ також перемогла і отримала ще один Сертифікат на 2 тисячі гривень за найкраще сортування сміття, а Набутівська ОТГ отримала відзнаку за увагу до дрібничок, як найбільш екосвідома команда.  

    –  Чудово організований екофестиваль, ми знали для чого сюди їхали: заробити гроші і класно провести час. Відтак, ми жваво зібрали сміття, потішили людей. Звичайно, те, що ми зробили – лише маленька частинка великої справи, але я впевнений, що людина, яка своїми руками збере сміття, вже ніколи його не залишить. Якщо ми будемо масово до цього долучатися, то й результати не змусять себе чекати, –  запевнив капітан команди Мліївської ОТГ, що отримала сертифікатів на найбільшу загальну суму, начальник відділу освіти культури та спорту виконавчого комітету Мліївської сільської ради Олександр Миндра. –   Маю надію, що після нинішнього заходу і нашого результату організатори наступного року проведуть екофестиваль в нашій Мліїївській громаді. Ми дуже будемо на це чекати і готові гостинно прийняти екофестиваль у себе.

За загальнокомандними результатами, рейтинг учасників виглядав наступним чином:
6 місце – Карашинська ОТГ;
5 місце – Петропавлівка;
4 місце і Сертифікат на 2 тисячі гривень – Моринська ОТГ;
3 місце і Сертифікат на 3 тисячі гривень – Карашинська ОТГ. Завадівський старостат;
2 місце і Сертифікат на 4 тисячі гривень – Мліївська ОТГ;
1 місце і Сертифікат на 5 тисяч гривень – Набутівська ОТГ.

  – Ми їхали сюди тільки за перемогою, і ми її здобули, –  щиро радіє староста села Сахнівка Світлана Слободяник. –  Ми відслідковували, як проходив екофест у В’язівку, тож, можна сказати, що ми відповідально поставилися до участі у події і готувалися.
   У свою чергу Олег Малюга на правах голови Набутівської ОТГ пообіцяв заохотити учасників своєї команди за відмінну роботу.

  Крім цього, директор ВП «Валявський» Валентин Галушко відзначив наймолодших учасників з Петропавлівки та Карашинської громади грошовими винагородами на суму одна тисяча гривень за активну участь у фестивалі.
Екокоманда з Петропавлівки
Екокоманда Карашинської ОТГ

  Після нагородження героїв непростих, але таких необхідних екозмагань, відбувся розіграш лотереї, кошти від якої підуть на озеленення Завадівки. Поміж екоторбинок, брендованих чашок і браслетів та ніжних орхідей, всі стримуючи нетерпіння очікували, кому дістанеться головний приз – сучасний смартфон від директора ТОВ «НВФ «Урожай» Олександра Воскобойніка.




Волею долі смартфон потрапив до рук голови Моринської ОТГ Анатолія Видути, який пообіцяв передати виграш своїй десятирічній онучці. 

–  Чесно кажучи, зі мною мала приїхати сюди моя внучка. Вона дуже хотіла смартфон, тож я їй його привезу, – запевнив Анатолій Видута.



  На завершення офіційної частини староста Завадівки Анатолій Куліченко запросив усіх до спілкування за смачним кулішем та солодкими кавунами від  «Урожаю». 
Аби не втрачати темпів розповсюдження ековірусу по Черкащині, БФ «Урожай– громаді» планує ще один екологічний фестиваль «Екофест у громаді» на вересень у Водяниках на Звенигородщині. 


Світлини Олександра Гріщенка

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів