«Лишатися (не) можна...» – історії про тернисту дорогу з окупації до першого українського блокпосту


    Херсонський театр імені Миколи Куліша у межах гастрольного туру за підтримки Українського культурного фонду показав у Черкасах документальну виставу про окупацію «Лишатися (не) можна...».

Робота над постановкою розпочалася у вересні 2022 року, за місяць до звільнення Херсону. Тоді актори Херсонського театру, яким вдалося виїхати на підконтрольні Україні території, згуртувалися в Києві, аби втілити на сценічному майданчику п'єсу про опір херсонців. 

– На кожній перерві між читками хтось розповідав свої історії… І ми зрозуміли, що наші історії настільки правдиві, настільки справжні, настільки невигадані, що набагато буде правильніше, сильніше і чесніше зараз розповідати саме ці історії, –  поділилася акторка Римма Зюбіна.

Режисер-постановник  Євгеній Резніченко записав на диктофон 9 годин особистих історій, просякнутих сльозами та емоціями.  Режисерка Ксенія Швець разом із Євгенієм обробляли тексти, компонували, викидали зайве. 

– В принципі, про кожного можна поставити окрему виставу. У постановці багато випущено, оскільки треба було з'єднати все в один драматургічний матеріал, бо це документальний театр, тут хотілося максимальної правдивості, – зазначила Римма Зюбіна.

    Щирість та правдивість акторів, які оповідали власні історії, ділилися пережитим, кожним жестом, кожним словом проникала в глибини свідомості глядачів, будила приспані спогади й переживання, вивертала назовні душу і кропила сльозами обличчя…  Про життя в окупації та тернисту дорогу до першого українського блокпосту розповідали заслужені артисти України Сергій Михайловський та  Руслан Вишнивецький, Євгенія Кірсанова, Олена Пасько, Ангеліна Павлюк. Римма Зюбіна відтворила історію директорки-розпорядниці Херсонського театру імені Куліша Юлії Бунчак та поділилася листами з окупації Тетяни Чумакової-Зюбіної.


    Час не лікує… Підсилені відеорепортажами тексти відгукувалися у серцях, ніби й не минуло півтора року від початку повномасштабного вторгнення, ніби ще вчора Сергій Павлюк вів репортажі з мітингів у Херсоні, ніби нещодавно вся театральна спільнота вимагала звільнити Олександра Книгу, ніби щойно благали рідних і знайомих вибиратися з окупації….

Прем'єра документальної вистави «Лишатися (не) можна...» відбулася 14 жовтня в Києві, потім виставу побачили в Одесі й Кропивницькому.  З 1 серпня 2023 року у межах спільного з Українським культурним фондом проєкту «Ми не хотіли виїжджати» постановку представили в Миколаєві, Кропивницькому та Черкасах; на черзі Київ, Житомир, Івано-Франківськ, Львів та Херсон.


    – Цю виставу побачать люди у містах, які, на щастя, не знають, що таке окупація. Я вірю в те, що кожна людина, яка тут присутня, максимально включена в те, що відбувається зараз в Україні, що тут немає випадкових людей, –  зауважила Римма Зюбіна. 

У Черкасах на театральний показ, окрім містян, прийшли люди з Херсона, Луганська, Слов'янська, інших куточків сходу України, які, не стримуючи сліз, говорили про важливість української культури. У когось залишився квиток на другий прем'єрний показ вистави "Вічність і ще один день", який не відбувся 24 лютого у театрі Куліша, хтось з теплом згадав вистави у Лісовому театрі, – всі безмежно дякували генеральному директору-художньому керівнику театру Куліша Олександру Книзі та акторам.

– Я з Луганська, у нас був театр. Тут у Черкасах я не пропустила жодної вистави. Приїздіть до нас частіше, несіть українське, потрібно більше. Коли я два місяці просиділа в підвалі, я зненавиділа все російське. Потрібно більше нашого. Мовою вбивць не потрібно нічого, – не стримувала емоцій глядачка. 

 

Попри нелегку ситуацію, попри те, що актори розкидані по різних містах України, Херсонський театр Куліша на чолі з Олександром Книгою відновлюється, працює, планує, мріє, наближає перемогу. Адже Херсон – це Україна і Україна переможе!


Підтримати митців Херсонського театру імені Миколи Куліша можна, переказавши кошти за реквізитами: КП ХОАМДТ

Код одержувача: 02225855

Назва банку: АТ КБ ПриватБанк

Рахунок одержувача:

IBAN UA 27305299 00000 26000021107015



Публікації: ЧЕСНО








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів