Літературна експрес-зустріч із Жаданом у "Буквиці"



Сергій Жадан завжди жаданий гість у Черкасах, адже черкасці не лише охоче відвідують мистецькі зустрічі з відомим українським поетом, прозаїком, перекладачем, музикантом та громадським активістом, відчайдушно захоплюються його творчістю, а й ставлять вистави за його творами (принагідно хочу згадати унікальну виставу молодого режисера Сашка Демешка «Мости»).
У суботу, 16 грудня, Сергій Жадан знову прибув до Черкас, і цього разу не один, а вкупі із талановитими однодумцями – музичним гуртом «Жадан і Собаки», аби вразити містян невгамовною енергетикою та унікальністю своїх композицій.
Та перед тим, як виступити перед публікою у музичному амплуа, Сергій все ж знайшов час, щоб зустрітися зі своїми шанувальниками у книжковому супермаркеті «Буквиця».
Користуючись нагодою, Жадан представив свій новий цьогорічний роман «Інтернат», який оповідає про життя вчителя під час війни на Донбасі.
– Хотілося написати роман про мирне населення, про звичайних людей, які живуть на тій території, з їхніми думками, позиціями, світоглядом,  пояснив письменник. – Хоча, я не зовсім розділяю певні погляди, втім, вони мають право на життя і заслуговують бути почутими.
Автор «Інтернату» наголосив на тому, що герої роману вигадані, але вони, звісно, мають існуючі прототипи. Щодо сюжету, то, як і в більшості творів Сергія, основна ідея народжується безпосередньо на місці подій.

Вже наступної осені Сергій Жадан пообіцяв приїхати у Черкаси з презентацією нового твору та приділити більше часу для спілкування з шанувальниками. 
Після експрес-презентації роману, Сергій Жадан вкотре потішив аудиторію своєю поезію у власному виконанні, відповів на запитання шанувальників, провів автограф-сесію, люб'язно сфотографувався з усіма охочими, поспілкувався з журналістами та не обійшов компліментами черкаських дівчат.
У свою чергу, керівник книжкового супермаркету «Буквиця» Наталя Прокопчук, нагадала присутнім про діяльність благодійного фонду Сергія Жадана, який займається допомогою у гуманітарній сфері прифронтовим містам. «Буквиця» теж долучилася до благочинності, передавши сучасну літературу для жителів Сходу.
А вже за годину після зустрічі у книгарні гурт «Жадан і Собаки» шалено запалював Черкаси у клубі-ресторані «Манхетен».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів