Мандрівка "селами майбутнього"

 
    Децентралізація в Україні, або передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування, викликає далеко не однозначні думки у громадськості. І хоча реформа децентралізації спрямована на створення сучасної системи місцевого самоврядування в Україні на основі європейських цінностей розвитку місцевої демократії, чимало українців доволі скептично, а то й з острахом до цього ставляться. Звичайно, лячно змінювати роками встановлений устрій та й довіри до владців сьогодні, на жаль, бракує.

     Та пропри все, за словами голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка, Черкащина увійшла у п'ятірку областей України за кількістю створених цьогоріч ОТГ.
   – У 2017 році їх з’явилося аж 20 – і сьогодні на Черкащині діє 24 об’єднаних територіальних громади, а 24 грудня відбудуться вибори ще у двох, – зазначив у зверненні до голів ОТГ очільник області Юрій Ткаченко
     Що змінилося після створення об’єднаних територіальних громад та чи дійсно помітні зміни ми дізнавалися, особисто завітавши 15 грудня до Набутівської та Стеблівської об'єднаних територіальних громад у межах інформаційної кампанії «Досвід успішних громад Черкащини», відвідавши 9 сіл та поспілкувавшись із місцевими жителями. 
     Обидві молоді громади дуже схожі: Набутівська громада - це 13 сіл (7 сільських рад), до складу Стеблівської громади увійшло 11 сіл та селище (4 сільських та селищна рада). Стеблівська громада утримує 32 заклади (4 навчально-виховних комплекси, 1 дитсадок, 18 закладів культури, 7 ФАПів та 2 амбулаторії і навіть власну пожежну частину, для якої планує придбати нову пожежну машину), Набутівська – 34 (6 ФАПів та 2 амбулаторії, 1 музична школа, 7 будинків культури та 2 сільських клуби, 8 бібліотек та 3 музеї, 1 дитсадок та 5 навчально-виховних комплексів, 1 дитячий будинок сімейного типу). 
     Попри те, що я народилася у столиці, десятирічний досвід проживання у трьох селах Черкащини назавжди закарбований у моїй біографії. Тож, намагаючись витягти з глибин пам’яті на поверхню дитячі спогади та вважаючи себе експертом із сільського побуту, я з нетерпінням чекала на власні очі побачити інновації. 
     Розпочали знайомство з Набутівською ОТГ із огляду оновленого за інфраструктурні кошти дитячого садочку «Лісова казка» у селі Драбівка.
   Голова Набутівської об’єднаної територіальної громади Олег Малюга з гордістю розповідав про цьогорічні досягнення громади та про плани на майбутнє. Відтак, причепурений, охайний, затишний дитячий садочок з новим дахом, утепленим горищем та омріяною огорожею, на яку чекали десятиріччя, справляв справді враження казкової гостинної хатинки.
      Це був лише початок нашої мандрівки сільською місцевістю ОТГ, з якою відбуваються чарівні разючі метаморфози. 
   А далі ми тільки і встигали дивуватися. Сахнівка нас вразила доглянутим музеєм народного мистецтва та інноваційною авторською школою Олександра Захаренка, аналогів якій немає навіть в обласному центрі. На базі унікального закладу створений навчально-спортивний комплекс, танцювальний зал, ігрові кімнати, басейн, музей села, планетарій та обсерваторія.
  – Зараз громада знаходить можливості утримувати та розвивати цей заклад. Сьогодні в наш басейн приїздять жителі з інших селищ, а вже через кілька років ми плануємо відкрити тут дитячий оздоровчий табір, який функціонуватиме цілий рік, – поділився планами голова Набутівської об’єднаної територіальної громади Олег Малюга.
 У Нетеребці ми оглянули відремонтований за кошти громади будинок культури та нову церкву, в Набутові оновлену за інфраструктурні кошти амбулаторію, а Корнилівка нас здивувала безкоштовним новим фітнес-центром із сучасним обладнанням, який з’явився завдяки ініціативі старости села Наталії Баб’як, проекти якої перемогли у конкурсі БФ «Урожай-громаді». Крім цього, у Корнилівці проведено благоустрій 3 криниць, які тепер накрито альтанками.
      Сьогодні громади використовують усі можливості, аби не просто зберігати й утримувати важливі об'єкти у кожному селі – що стало пріоритетом для чинних голів ОТГ – але й удосконалити існуючу базу. Це ремонти будинків культури, бібліотек, дитсадків та ФАПів, які ніколи не знали ремонту. Це нові дитячі майданчики і дороги там, де їх ніколи не було. Яким же чином почали відбуватися такі очевидні дива? 
  – Основні наші ресурси – місцеві податки, цьогоріч ми отримали на 5 млн. грн. більше податку на доходи фізичних осіб, констатує голова Стеблівської об’єднаної територіальної громади Олексій Данільченко. – Тісно працюємо із підприємствами, сільгоспвиробниками, що діють на території громади. На сесії Стеблівської селищної ради зменшено розмір пайової участі на розвиток інфраструктури до 3% для юридичних осіб, що сприяє розвитку промислових виробництв на території Стеблівської ОТГ.
   – Підприємствам та підприємцям комфортно працювати у громадах, бізнес звідси не йде, а навпаки, заходить,переконаний директор Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько. – Набутівській громаді допомагають ТОВ «Агрофірма «Корсунь» та «НПФ «Урожай», Стеблівській – ПАТ «Стеблівська бавовняна прядильно-ткацька фабрика» та лісопереробне підприємство ТзОВ «КОРІС» АМ». І, якщо громади йдуть назустріч бюджетоутворюючим підприємствам, як у випадку зниження податкового навантаження, це стимулює розвиток підприємств, які, у свою чергу, починають більше допомагати громадам у їх розвитку. Таким чином, з’являються робочі місця – і люди залишаються тут жити створюючи родини, виховуючи дітей, словом, будуюючи своє майбутнє і, водночас, майбутнє своєї громади.
    Місцеві підприємства допомагають громадам із утриманням спортивних команд, асфальтуванням доріг, опаленням шкіл та дитсадків. Наприклад, 4 км нової дороги, яка з’єднала між собою два села Набутівської громади, її голова Олег Малюга проклав саме за кошти ТОВ «НВФ «Урожай», що пішло назустріч громаді. 
    Під час екскурсії Стеблівською громадою її голова Олексій Данільченко пояснював: «Ось тут дорогу зроблено за спонсорські кошти, там далі - за рахунок субвенції, а цю частину - коштами громади». Щемливо-приємне враження справила новина про те, що в громаді першочергово привели до ладу вулиці, на яких проживають люди, які пересуваються на візках. 
    А після обіцянки голови Стеблівської громади розпочати боротьбу зі стихійними сміттєзвалищами, тут тепер безкоштовно вивозять побутові відходи. 
      У Стеблеві наразі триває оновлення будівлі амбулаторії, частина якого відбувається на кошти ДФРР, інша частина – на власні. Сьогодні амбулаторія потребує висококваліфікових молодих фахівців, тому молодій лікарці Світлані Охримовій з Рівненщини, яка після навчання на педіатра в Дніпрі, за державним замовленням потрапила на Черкащину, цього року громада придбала будинок та вже завершує санітарно-технічні роботи у приміщенні сімейного лікаря.
     Мальовничі краєвиди Стеблева зачаровують, а в голові народжується думка, чому б не втекти від міського гамору і не облаштуватися тут, на березі норовливої річки Рось, на батьківщині Нечуя-Левицького, на землі, де колись розташовувалося городище княжої Київської Держави. У Переможинцях жителі тішаться оновленим будинком культури та бібліотекою, яка завзято намагається поспівати за розвитком сучасної літератури, принаймні, кілька книжок Андрія Кокотюхи я встигла помітити на полицях. А директор Дацьківського навчально-виховного комплексу Леся Вдовченко зізнається, що працівники забули про затримки зарплати і мають можливості розширити навчальну і гурткову роботу з учнями. До того ж, Олексій Данільченко обіцяє придбати нове мультимедійне обладнання для кожної школи.
     Вже в сутінках дісталися до Яблунівки. Відремонтований на кошти субвенцій та громади будинок культури сяяла яскравими вогнями, запрошуючи на гостину. Ошатно вбрана ялинка, огортала ароматом хвої та свята приміщення, вселяючи надію, що в прийдешньому році буде ще більше див, здійснень бажань та втілень мрій. 
    Сьогодні обидві громади – і Стеблівська, і Набутівська – вже готують на новий рік нові проекти на державні й міжнародні фонди. Обидві – динамічні, перспективні, з потужним потенціалом та прагненням постійного розвитку і досягнення високого рівня добробуту.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів