У черкаському виші режисер фільму "Чорний козак" представив свою стрічку


   21 листопада до Дня Гідності та Свободи в кінозалі Черкаського державного технологічного університету відбувся показ патріотичного історичного художнього фільму-фентезі «Чорний козак», своєрідного надбання українського народу. Демонстрації стрічки передувала творча зустріч із одним із її творців – режисером Владиславом Чабанюком
   Попри те, що Владислав Чабанюк – історик-археолог за фахом і наразі очолює Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», жага до кінематографії з'явилася ще у студентські роки. З часом захоплення втілилося в аматорську кіностудію, один із короткометражних фільмів якої «Вирій», про громадянську війну, здобув гран-прі на всеукраїнському фестивалі любительського кіно.
  Після нових цікавих знайомств та зустрічі з казкарем Сашком Лірником, митці вирішили об'єднати зусилля і створити справжнє кіно за мотивами оповіді Сашка «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття».
   Владислав Чабанюк привідкрив аудиторії завісу народження кінострічки, над якою він з командою однодумців працював довгих 10 років. «Чорний козак» режисер не може назвати аматорським кіном, оскільки у фільмі було задіяно багато друзів професіоналів, хоча єдина професійна акторка, яка виконала роль головної героїні Ганни − Марина Юрчак. Загалом, у створенні фільму взяли участь близько 500 людей − кожен допомагав, чим міг: хтось копійкою, хтось добрим словом, хтось безпосередньо підсобляв у знімальному процесі. Стрічку знімали на різних локаціях, у різноманітних мальовничих куточках України, зокрема у селі Легедзине Тальнівського району, поблизу Уманського парку «Софіївка», у селі Пирогів, що під Києвом, у Мамаєвій Слободі, селі Вереміївка Чорнобаївського району, у столиці.
    − Останній епізод фільму з сучасним Києвом − це символічний місток між минулим, сьогоденням і майбутнім, − зазначив Владислав Чабанюк. − Якщо на початку фільму дитина тікає, то у фіналі діти не тікають − вони вже нічого не бояться, адже залякувалися сотні років і нарешті сказали досить − це, певно, головна ідея цієї казки.
      Вперше кіно, яке не робилося професійною студією, потрапило в прокат і за два тижні покази пройшли майже у 70-и кінотеатрах України. Режисер повідомив, що всі гроші зібрані від прокату фільму «Чорний козак» через благодійний Фонд Девіда Лінча і Фонд Комбат-ЮА підуть на допомогу українським бійцям.
      − Сьогодні ми вперше показуємо це кіно, як для друзів, тут у вас в університеті. Це кіно, у яке я, як автор, як режисер, вклав своє бачення, свою уяву, свої фантазії, можливо навіть свої сни, і любов − сто відсотків, − наголосив безпосередньо перед показом режисер стрічки.
   Після перегляду кінострічки «Чорний козак» в аудиторії виник цілий ряд запитань до режисера. Глядачі цікавилися підбором акторів, використанням зброї та предметів українського побуту, місцями зйомок, трипільськими богами,  ідеєю фільму тощо. Владислав Чабанюк цілком задовольнив цікавість аудиторії, надавши вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів