На презентації Макс Кідрук розповів про що не є його новий роман

     
    Не зраджуючи літературним традиціям міста, команда «Книжкового маестро» вкотре посприяла зустрічі черкащан із популярним письменником Максом Кідруком.
    Попри прикрі дорожньотранспортні пригоди, які спіткали Кідрука по дорозі до черкаських шанувальників, Макс гідно подолав випробування на стресостійкість, і презентація роману «Де немає Бога» пройшла по-родинному тепло і, як завжди, надзвичайно захопливо.    
     Роман «Де немає Бога» побачив світ два місяці тому, 1 вересня Макс вперше взяв до рук новонароджену книгу, і відтоді на просторах інтернету з’явилося понад 500 відгуків.     
Фото: Книжковий маестро
     Я ретельно всі відгуки відслідковую, і саме через те, якими є ці відгуки, я починаю свій виступ сьогодні не з того, про кого цей роман, а з того, про що цей роман не є, – зауважив на початку зустрічі Макс Кідрук. – Отже, роман «Де немає Бога» – не про авіакатастрофу і не про виживання. Тіло цього роману складають шість розповідей про цілковито різних людей. Всі розповіді базуються на шести реальних історіях, які найбільше мене вразили впродовж тривалого періоду в майже шість років.
     Письменник розповів, що найдавніші файли, чорнові нотатки роману, на основі яких він планував написати роман, датовані жовтнем 2012 року. В новому творі авіакатастрофа об'єднує всі шість розповідей, ніби каркас, на який нанизуються ці історії, а сама авіатроща займає менше десятої частини роману. Відтак, автор «Де немає Бога» познайомив аудиторію з історіями прототипів героїв роману, з історичними першоджерелами, з вірусними відео та іншими медіа матеріалами, які стали поштовхом до написання літературних подій, із запитаннями, які ставив собі письменник під час створення книги.  Макс Кідрук на конкретних прикладах та за допомогою графічної схеми, яку він використав під час презентації книги, продемонстрував, що всі герої пов'язані, що потрібно пильно читати між рядками, а деякі персонажі слугують своєрідним порталом, крізь який автор показує іншу людину, іншу долю, інший світ. 
    Як завжди Макс Кідрук притаманним йому методом, змусив аудиторію замислитися про закони моралі та принципи еволюції.   
Фото: Книжковий маестро
     В середині кожного з нас є щось таке, що в екстремальних умовах може проявитися і отримаєте наслідки перетворення в звіра,
– переконує письменник.
    Крім цього, автор роману, як справжній знавець, провів лікбез про нюанси американського футболу, майстерно доводячи зв'язок між стратегією гри в цю командну гру та шаховою стратегією. Вкотре, посилаючись на відгуки, Макс Кідрук з великим сумом констатував, що не всі читачі розгадують всі лінії, вплетені автором у сюжет, іноді навіть не підозрюють, що ці лінії є.
     Ці лінії є, і зараз я розкрию одну із них, щоб вам було цікаво розгадувати, наче ребус, під час читання, що криється за тим чи іншим, – інтригував Макс Кідрук.   
Фото: Книжковий маестро
    Аудиторія заворожено слідкувала за черговим слайдом презентації із зображеннями героїв роману, на якому чарівним чином під гіпнотизуючий голос Кідрука, почали з’являтися лінії, які обумовлювали зв’язки героїв один з одним. Складалося враження, ніби тобі треба впоратися з комп’ютерним квестом, а без сторонньої підказки ти цього просто не зробиш і так і не знайдеш вихід із «таємничої кімнати». Це дійсно інтригувало, і хотілося якнайшвидше схопити книгу і самостійно спробувати подужати  літературні загадки автора.      
     Для автора найприємніше не тоді, коли ти отримуєш позитивний  відгук, а тоді, коли це  відгук, в якому читач, або читачка робить акцент на тому моменті, на якому ти, як автор, хотів би, щоб читач закцентував увагу, – поділився письменник. – І тому, надзвичайно приємно усвідомлювати, що стільки багато чудових людей виокремили в цьому романі саме той епізод, який я дуже хотів. Мова йде про лист Томаса Бартона до свого сина. Цей лист я писав напевно стільки ж часу, скільки писав сам роман.
     На підтвердження своїх слів Макс Кідрук навів кілька прикладів різних відгуків, заохочуючи аудиторію до щирого відвертого вираження своїх вражень, але без зайвих спойлерів.
    – Не стримуйте себе. Пишіть про все, що думаєте, але не забувайте про людей, які ще не читали твору, – наголосив Макс Кідрук.       
    Завершив Макс творчу зустріч-презентацію вже традиційно анонсом літературних новинок, які планують побачити світ у наступному ювілейному, десятому творчому році письменника. Це буде збірка з 10 оповідань, три з яких ніде раніше не публікувалися і новий роман під назвою «Доки світло не згасне назавжди». Макс відмовився говорити більше про новий роман, ідея якого виникла два роки тому, але обіцяв неодмінно вразити читачів, натякнувши, що твір буде з доповненою реальністю.
Фото: Книжковий маестро

Публікації: Про все, ВІККА

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів