Черкащина екофестивалить третій місяць поспіль

   
 
   Вже втретє цьогоріч Благодійний фонд «Урожай-громаді» згуртував громади Черкащини навколо ідеї подбати про навколишнє середовище, зробити свою домівку чистішою, подати гідний приклад юному поколінню.
   Ідейники екофестивалю «Екофест у твоїй громаді» за фінансової підтримки ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП, та Черкаської облдержадміністрації вкотре організували народне екологічне свято, під час якого справа до душі знаходилася для будь-якого віку. У Водяниках, що на Звенигородщині, проведення екологічного фестивалю  також підтримали Черкаський національний університету імені Богдана Хмельницького та Водяницька об’єднана територіальна громада.

   У складі Черкаського національного університету є навчально-науковий інститут природничих та аграрних наук, тому виш з радістю долучився до екологічної події: професори озброїлися матеріалами для лекцій, студенти підготували концертну програму, а ректор університету Олександр Черевко надав мікрохвильову піч для розіграшу в благодійній лотереї, кошти від якої підуть на озеленення громади.

     – Нічого так не об'єднує людей, як спільна праця, спільна тема. Сьогодні – це тема екології. З кожним роком ми все більше розуміємо, що маємо турбуватися про те місце, де ми живемо, повітря, яким ми дихаємо, воду, яку п'ємо, – зазначив ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. – Сьогоднішній захід є прикладом об’єднання.  Він повинен допомогти усвідомити, що потрібно мести самому свою хату, треба дбати про свою територію, принаймні  не вивозити у лісосмуги мотлох, що у кожному населеному пункті мають бути відведені певні місця, що цю роботу треба організувати.  На мій погляд, сьогоднішній захід у  новий цікавий спосіб найкраще привертає увагу людей до екологічних проблем.

   Загалом, благодійний фонд «Урожай-громаді» оголосив 2019 рік – роком підтримки екологічних проектів. Навесні за ініціативи благодійного фонду успішно пройшла Всеукраїнська акція «Висади свої горіхи». Крім цього, «Урожай-громаді» організував конкурс мікрогрантів на підтримку екологічних фестивалів, а 20 вересня після В’язівка та Завадівки на один день перетворив Водяники на екостолицю Черкащини.

    Торік  ми провели екофестиваль у Ліплявській ОТГ, подія сподобалася  і нам, як організаторам, і громаді. Цього року ми взялися за три екофестивалі, один із яких грантує Черкаська обласна державна адміністрація на 50% витрат, – поділилася директорка благодійного фонду «Урожай-громаді» Тетяна Волочай. – Мета цього фестивалю – привернути увагу до екологічних проблем, зокрема до проблеми стихійних сміттєзвалищ і сортування сміття. Існують різні рівні екологічних проблем і різні напрямки: від глобального потепління до продуктів харчування, які ми вживаємо, до здоров’я дітей, як і чим ми їх лікуємо. Наш екологічний проект саме про сміття, і ми очікуємо, що після серії таких заходів люди перестануть вивозити сміття у лісосмуги, викидати в річки і у ліси, перейдуть на рівень організації сортування сміття і правильної його утилізації.



      Аби показати яскравий приклад, тридцять екологічно свідомих людей різного віку, різної статі, різних професій у складі шести згуртованих команд: Єрківської, Виноградської,  Водяницької, Мокрокалигірської, Бужанської об’єднаних територіальних громад та гості з Ладижина Вінницької області сумлінно виконували запропоновані організаторами конкурси у запеклій боротьбі за перемогу.

      Цікаві завдання не давали сумувати: допоки чоловіки майстрували екомеблі для місцевого екопарку, чарівні учасниці екоперегонів створювали екосвідомі заклики на фанерних дощечках, вправляючись у графічному екодизайні. Крім цього, були цікаві спільні конкурси з екоплетіння солом’яних виробів та створення екопоезії, де без креативу та творчої іскри ніяк не обійтися. У той час, коли дорослі змагалися, діти мали нагоду розмалювати екоторбинки чи екологічно чисті гарбузики для благодійного аукціону.



   А для гостей фестивалю на головній сцені розгорнулося розважальне дійство – концертна програма творчих колективів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та пригощання екохлібом з Холодного Яру.




     Найбільше учасники екологічних змагань чекали плогінгу (збирання та сортування сміття під час бігу), адже саме під час такого виду спорту навколишнє середовище стає чистішим, а тіло загартованішим. Цього разу плогери завзято взялися за лісосмугу неподалік центру села Водяники, хвацько відправляючи пластик, скло, бляшанки та змішане сміття до окремих мішків.




   – Від самого початку створення нашої громади, ми взяли екологічний напрямок. Питання екології для нас стоїть дуже гостро. Ми провели обстеження, і маємо 19 стихійних сміттєзвалищ, – усвідомлює проблему голова Водяницької ОТГ Руслан Каюк. – Сьогоднішній захід не лише створить нам позитивний настрій, а й, насамперед, закарбує в нашій свідомості, що немає нічого кращого, ніж жити в екологічній державі! 


   Спостерігаючи за учасниками плогінг-змагань, впадало в око наскільки ретельно команди збирали і сортували сміття, здавалося, що екоспортсмени націлені не на перемогу, а, передусім, на чистоту. Власне, це і підтвердили представники різних команд.

     – Ще з дитинства у нас заклалася екологічна свідомість, нас виховували так, що ми маємо за собою прибирати, не смітити і любити матінку природу, – зазначає еколог Сергій, учасник команди з  міста Ладижин. – Головне не перемога, головне якість. Ми збирали все підряд, щоб після нас нічого не залишалося. 
   Вінничани завітали до Водяників на запрошення організаторів фестивалю та зізналися, що у такому масштабному екодійстві участь беруть вперше, хоча у своєму місті не обходять увагою жодної екологічної акції.

 
   Державні службовці команди Єрківської об'єднаної територіальної громади теж дуже відповідально поставилися до завдання прибрати, певно забувши про елемент швидкості, який притаманний плогінгу.
  Ми не виробляли ніяких стратегій, стали на одне місце, тому що, насамперед, хотіли прибрати і отримати досвід. Ми вважаємо, що перемога не головне, головне – прибрати і зробити щось добре,  – впевнена начальник центру надання адміністративних послуг  Єрківської ОТГ Юлія Дашковська. – Ми вже вирішили, що у себе в громаді будемо проводити такі заходи, принаймні будемо намагатися.


   На противагу Єрківській ОТГ, господарі фестивалю – команда Водяницької ОТГ спрямовані лише на перемогу.

   – Головне робити і перемагати, – підтримав командний дух та жагу до перемоги учитель історії і правознавства Водяницького навчально-виховного комплексу Євген Козій.



   У той час, коли журі уважно підсумовували результати екологічних змагань, жителі громади пильно слідкували за розіграшем лотереї, адже поміж екочашок, брендованих браслетів, екоторбинок, футболок, ніжних орхідей та інших корисних подарунків зазначалися і особливі виграші: мікрохвильова піч від ректора ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександра Черевка та сучасний смартфон від директора ТОВ НВФ «Урожай» Олександра Воскобойніка. Волею долі мікрохвильова піч потрапила до молодої сім’ї Діденків із Водяників, а омріяний смартфон дістався чотирнадцятирічному місцевому юнакові Ярославу Кучеру.




  – Мені надзвичайно приємно, що екофестиваль шириться Україною, – з такими словами звернувся ідейник впровадження плогінгу у громадах Черкащини, директор з розвитку ТОВ НВФ «Урожай» Юрій Романча.

   Попри приємні подарунки та сюрпризи, і гості, і учасники терпляче очікували результатів екологічних змагань.
     Відтак, під час фестивалю «Екофест у твоїй громаді» у селі Водяники за підсумками  старань у конкурсі «Екомеблі» третє місце посіла команда з Ладижина, на другому – Виноградська ОТГ, і на першому місці – Водяницька ОТГ.



    У конкурсі екобордів «Графічний екодизайн»: третє місце у БужанськоїОТГ, друге – в учасників із Водяницької ОТГ, перше місце здобула Виноградська ОТГ.


    У конкурсі «Екопоезія» у номінаціях «найвдаліше римування» та «найвиразніше декламування» переможцями стали учасники команди Виноградської ОТГ.


   У творчому солом’яному конкурсі «Екоплетіння»: на третьому місці – Єрківська ОТГ, на другому – Водяницька і на першому – гості з Ладижина.


    У змаганнях з плогінгу за сумарну вагу перемогу та Сертифікат на 2 тисячі гривень здобула Мокрокалигірська ОТГ, команда Водяницької ОТГ отримала перемогу і Сертифікат на 2 тисячі гривень за найкраще сортування сміття, а Єрківська ОТГ отримала відзнаку за увагу до дрібничок, як найбільш екосвідома команда.


За загальнокомандними результатами, рейтинг учасників виглядав наступним чином:

6 місце – Єрківська ОТГ;
5 місце – Мокрокалигірська ОТГ;
4 місце – Бужанська ОТГ;
3 місце і Сертифікат на 3 тисячі гривень – Ладижин;
2 місце і Сертифікат на 4 тисячі гривень – Водяницька ОТГ;
1 місце, Сертифікат на 5 тисяч гривень і коровай – Виноградська ОТГ.


    Після урочистого нагородження переможців на всіх чекало смачне пригощання та концерт від гурту «Крутий Заміс» з Мельників та «Театру світла» з Катеринополя.
      
   
   – Екофестиваль, передусім, несе просвітницьку місію. Ми вчимо, як сортувати сміття та правильно його утилізувати, а далі це робота громади, її голови, який має організувати мережу переробки сміття, – наголошує директорка благодійного фонду «Урожай-громаді» Тетяна Волочай. –  Наша задача  – привернути увагу людей до екопроблем, розбудити бажання у людей змінюватися, підштовхнути до дій.




Світлини: Олександр Гріщенко 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів