Наполеонівська епоха на "Сцені людства"

Та не важливо буде, що за вік,
  як не суттєво, модно чи не модно,
 іти на смерть за даму й що завгодно, 
бо тільки лицар  справжній чоловік.
Олексанрд Букатюк


    Сьогодні на "Сцені людства" Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відтворив дух епохи дам і гусарів. 

    Виконавці головних ролей у виставі "Дами і гусари": народні артисти України Олександр Задніпровський та Людмила Смородіна, заслужені артистки України Тетяна Олексенко-Жирко та Анжеліка Савченко і артист театру Дмитро Чернов зустрілися з черкаськими театралами після успішного показу постановки. 
    Актори київського театру відкрили деякі секрети створення вистави під час мистецького обговорення. 
    На якийсь час історична п'єса Олександра Фредро зійшла зі сцени і зараз знову поновлюється завдяки режисеру Юрію Одинокому, який без жодної стилізації, з побутовими подробицями першої половини ХІХ століття дав виставі "Дами і гусари" нове життя.

    Олександр Задніпровський про виставу: "Перш за все, режисер Юрій Одинокий кардинально переробив першоджерело, від постановки Фредро залишився тільки каркас  і певні сюжетні лінії. В оновленій виставі докорінно змінені діалоги, дещо загострена фабула, а музика існує як фон і як живий персонаж – відомий вальс пронизує всю виставу. Ми позбавили п'єсу оперетковості, яка була в колишніх водевільних постановках. Завдяки пружним конкретним діалогам вистава стала прозова, більш сучасна, потужна, можна сказати, що п'єса Фредро змінилася на 99%".

   "Дами і гусари" – це вистава про інший світ,  якого нам зараз бракує, і про який ми мріємо, це певна ностальгія за історією: "Гусари" як приклад наслідування для чоловіків  і "Дами" зі всіма недоліками, слабкощами та інтригами  як втілення жіночності. "Під час створення вистави ми хотіли заповнити нішу сьогодення, підняти відносини чоловіків і жінок на певний романтичний щабель, який сьогодні недосяжний, брати приклад з тієї епохи", – ділиться Лесь Задніпровський.
   Вдячні глядачі не стримували емоцій висловлюючи щирі враження  від постановки "Дами і гусари". Поціновувачі театрального мистецтва дякували всім, хто долучився до створення вистави, за високий рівень виконання, за гармонічне поєднання музики і сценічної дії, за піднесення образу жінки на найвищий щабель.
    Торкнулися і виховної функції театру.  Актори вірять, що коли на власні очі бачиш сльози, піт актора, котрий доносить, хоча б маленьку, але істину, отоді глядач несе у життя свіжі почуття. Коли вірять театру, для актора це найбільше досягнення.
     
    Колектив  Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка поділився з черкаською аудиторією і своїми планами на майбутнє та запросив на прем'єру за твором Ільфа і Петрова "12 стільців",  яка відбудеться у червні. Жоден театр ще не брався втілювати на сцені пригоди Остапа Бендера. Постановка Дмитра Черепюка "Великі комбінатори" обіцяє вразити глядача  цікавим вирішенням сценічного простору з унікальним відеорядом та спеціально написаною музикою.



Публікації: Місто на Че

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів