Понад сто літераторів та більше ніж півсотні видавців із усіх куточків України створюватимуть книжковий рай у Черкасах



Лічені дні залишилися до чарівного перетворення Черкас на триденний літературний казковий світ, покликаний втілювати мрії дорослих та дітей, панів та панянок, гостей та учасників третього Черкаського книжкового фестивалю. Понад півсотні видавців зі всієї країни та більше ста письменників гостинно чекають організатори найочікуванішої події осені.



       Ми з кожним роком виростаємо, подій стало більше, людей, залучених до заходів теж. Але хочеться, щоб нас не міряли великомасштабними мірками, ми, насамперед, прагнемо показати, що в Черкасах книжки люблять, читають і хочуть купувати, – наголошує ідейна натхненниця, фея Черкаського книжкового фестивалю Людмила Фіть.  

Напередодні важливої події організатори фестивалю, потужні генератори ідей, невтомні ельфи, справжні чарівники привідкрили завісу своєї літературної майстерні, дозволивши зазирнути у вже недалеке майбутнє.

Для тих, кому ліньки ретельно вивчати програму Книжкового фестивалю, про основні родзинки та унікальні новинки йтиметься далі.

Справжнім викликом та досягненням для організаторів стало погодження Вахтанга Кіпіані завітати до Черкас із презентацією книги, яка вже набула чималого розголосу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».  Презентація обіцяє бути неймовірно цікавою, адже модеруватиме зустріч журналіст, ведучий програми «Свобода слова» на ICTV Вадим Карпяк.  Після Черкас український журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані  відлітає для творчих зустрічей до Америки.

          Ми не те місто, де презентації книг відбуваються через півроку після їх виходу в світ, ми те місто, де презентації проходять одними з перших, зазначає Людмила Фіть. – Це дуже круто, що ми вибиваємося у перший ешелон.

Окрім відомих у мистецьких колах особистостей: Сергія Жадана, Юрка Іздрика, Івана Малковича, Макса Кідрука, Ірени Карпи, Дари Корній, братів Капранових, організатори заохочують книголюбів завітати на презентацію книги «Доця» Тамари Горіха Зерня. Історія про війну, відвагу і любов на тлі спекотного літа 2014-го викликала шквал позитивних відгуків після презентації на Книжковому арсеналі у Києві та на Форумі видавців у Львові. Тож, Черкаський книжковий фестиваль має за честь вітати авторку у Черкасах у неділю 13 вересня за кілька днів до її відльоту у Франкфурт.


Як повідомляє активний учасник команди організаторів фестивалю Олександр Скалига,  цьогоріч Черкаський книжковий фестиваль запроваджує інноваційний формат мистецьких зустрічей, аналогів якого ще не було в Україні – День із гостем.

       Ідея такого формату познайомитися з письменником, як зі звичайною людиною, поспілкуватися, подискутувати, поділитися з ним своєю творчістю, провести час у невимушеному дусі, пояснює Олександр Скалига.


Вже у п’ятницю у неформальній атмосфері за келихом віскі буде нагода подискутувати про демократію з журналістом, ведучим програми «Свобода слова» на ICTV Вадимом Карп’яком. Ранок суботи можна розпочати з поетичної кави зі смаколиками із поетесою, лауреаткою міжнародних фестивалів Лесею Мудрак. На Європейській площі біля Будинку торгівлі брати Капранові співами збиратимуть гроші у капелюха, а підліткові письменниці Ірина Мацко, Олена Рижко і Оксеня Бурлака готові влаштувати для тінейджерів секретне чаювання. Увечері етно-вечірка «Чарівні істоти українського міфу серед нас» з Дарою Корній буде насичена розмаїттям цікавинок: аква-грим, майстер-класи, гра на етно-інструментах, демонстрація міфічних образів тощо. У неділю вранці Маркіян Прохасько запрошує скласти йому компанію на велопрогулянці містом.

Невід’ємною частиною цьогорічної літературної події стане історична складова, і в цьому зголосилися допомогти черкаські історикознавці Сергій Ганницький і Борис Юхно. Історичні заходи проходитимуть у різних локаціях Черкас: РАЦС, музей Кобзаря, Рибний ряд. У програмі також демонстрація стрічки про затоплені Кременчуцьким водосховищем села та обговорення.

Не обійдеться книжковий фестиваль і без черкаських літераторів. Організатори запросили до участі у події письменників, у яких з’явилися нові книги, а іншим запропонували виступити у якості модераторів, аби ті могли зануритися глибше у літературну тусовку. Відтак, свою нову книгу «Хеппіенд»  презентуватиме черкаська письменниця Тетяна Брукс, а Назарій Вівчарик модеруватиме презентацію фентезі-роману Павла Дерев’янка «Аркан вовків».


    Цьогорічне оформлення, за словами організаторів, обіцяє вражати учасників і відвідувачів.

       Ми підготували новинку – інтерактивну арт-зону для людей, які залишаються мрійниками, які готові ділитися своєю енергією, енергією своїх мрій, відкриває секрети співорганізаторка фестивалю Юлія Чабаненко.   На локації за сходами 125 темних лампочок випромінюватимуть світло від доторку людини, сповненої енергії, мрій, бажань. Чим потужніша енергія у людини, тим яскравіше сяятиме світло.

Крім цього, обіцяють облаштувати особливу стійку з «Колесом долі», яке вказуватиме, яку саме книгу вам варто придбати і прочитати. А після офіційного відкриття на сходах філармонії для гостей відбудеться конкурс-показ «Я – Книга», костюми та образи учасників якого створені з паперу та книжкових сторінок. 

У межах Черкаського книжкового фестивалю також відбудеться нагородження переможців конкурсу «Краща книжка фестивалю». За словами ідейниці  такого конкурсу Олени Литвин, книги 12 видавництв, а це близько ста різних творів, починаючи з 14 серпня, читали, оцінювали та писали свої неупереджені щирі відгуки читачі різного віку та різної статі від одного до 71 року. Всі книги змагалися у 12-ти класичних номінаціях, і отримають свої нагороди вже під час офіційного відкриття фестивалю 11 жовтня у приміщенні філармонії.

Організатори одностайно наголошують, що розповідати про особливості третього Черкаського книжкового фестивалю можна годинами, та найкраще – ознайомитися із неймовірно-насиченою цікавенною програмою, відкласти всі справи і провести 11, 12 і 13 жовтня у книжковому раю, який з такою любов’ю створюють закохані у літературу навіженці.

Книжковий фестиваль втілюється за підтримки Українського культурного фонду.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Доця» – книга одночасно і про війну, і не про війну

Дара Корній: «Проблем з натхненням немає, навпаки, є брак часу»

«Драма-спринт» – шлях сучасної драматургії до українських театрів